15 Haziran 2024 Cumartesi

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : أك خيرلى دعاء ، عرفه كونى يابلان دعاءدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “En hayırlı dua, Arefe günü yapılan duadır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:    09  Zilhicce   1445  Fazilet Takvim

 

 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

 

 

Bayram namazı, bayram sabahı kılınan iki rekât namazdır. Bu namazın her iki rekâtindeki üçer adet fazla tekbîre “zevâid tekbîrleri” denir. Vacip olan bu tekbîrler, birinci rekâtte kırâatten önce, ikinci rekâtte kırâatten sonra alınır.

Bayram namazı şöyle kılınır: “Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum hâzır olan imama” diye kalben niyet edilir. “Allâhü Ekber” diyerek imam ile beraber iftitâh tekbîri alındıktan sonra eller bağlanır.

“Sübhâneke”den sonra imam sesli, cemaat sessiz “Allâhü Ekber” diyerek ellerini kulaklarına kaldırır ve yanlara salar; yine elleri kaldırarak ikinci tekbîri alır ve ellerini yanlara salar; üçüncü tekbîr alınınca eller bağlanır. İmam, açıktan Fâtiha-i şerîfe ve zammı sûre (bir sûre veya en az üç âyet) okur, cemaat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rekâte kalkılır.

İkinci rekâtte imam, önce Fâtiha-i şerîfe sonra zammı sûre okur. Sonra üç defa tekbir alınır ve eller her tekbirden sonra yanlara salınır, dördüncü tekbîr ile rükûa gidilir ve namaz tamamlanır.

Cuma namazında, hutbe; farzdan evvel okunur, bayram namazlarında ise namazı müteâkip hutbe okunur. Hutbeye, tekbîr ile başlanır, cemaat de bu tekbîrlere hafif sesle iştirâk eder.

 

KURBAN KESEMEYENLER NE YAPMALIDIR?

 

Kurban kesmeye mâlî vaziyeti müsait olmayanlar, bayramın birinci günü öğleden sonra iki rekâtte bir selam vererek altı rekât namaz kılarlar. Namaza şöyle niyet edilir:

“Yâ Rabbi! Âciz kulun kurban kesemedi. Kurban yerine şu vücudumu huzurunda yere sererek kurban ediyorum, beni de kurban kesenler meyânına kabul eyle.”

1. rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İnnâ enzelnâhü...,

2. rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İnnâ a’taynâ...,

3. rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn...,

4. rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İhlâs-ı şerîf,

5. rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Felak Sûresi,

6. rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Nâs Sûresi okunur.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:    09 Zilhicce  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder