29 Haziran 2024 Cumartesi

SIKINTILARA KARŞI MANEVÎ TEDBİRLERE TEVESSÜL


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : حَصِّنُوا أَمْوَالَكُمْ بِالزَّكَاةِ وَدَاوُوا مَرْضَاكُمْ بِالصَّدَقَةِ وَأَعِدُّوا لِلْبَلَاءِ الدُّعَاءَ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ماللارنزى زكوتله قورويونوز ، حصطلرينزى صدقه إيله تداوى أدينز ، بلالرى ده دعا إيله قرشلاينز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Mallarınızı zekâtla koruyunuz, hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz, belâları da dua ile karşılayınız.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:    23  Zilhicce  1445  Fazilet Takvim

 

SIKINTILARA KARŞI MANEVÎ TEDBİRLERE TEVESSÜL

 

Osmanlı’da tabiî afet, savaş gibi sıkıntılı zamanlarda her türlü zâhirî tedbirler alındığı gibi manen de istimdâd sebeplerine tevessül olunurdu. Buna güzel bir misal olarak, Osmanlı ordusu cephede düşmanla harpte iken, Sultan Üçüncü Selim Han’a yapılan bir arz şu şekildedir:

“Efendim, padişahım! Düşmanın şerrini defetmek, memleketimizin muhafazası ve birtakım işlerin muvaffakiyeti için Cenâb-ı Hakk’ın yardımı, sadece zâhirî sebeplere teşebbüsle müyesser olmayıp manevî tedbirlere de tevessül etmek gerekir. Okunacak Kur’ân-ı Kerîm hatimlerinde, kesilecek kurbanlarda, verilecek sadakalarda, çok fayda ve tesir vardır. Nice zor işler, bu yola müracaatla kolaylıkla hallolur...

Bugün maneviyat ehlinden bir zât gelip, ‘Böyle vakitlerde Buhârî-i Şerîf okunmasında çok fayda vardır. Okuyabilecek sâlih kimselerden birkaçının bir araya gelip, Ordu-yı Hümâyûn’un muzaffer olması ve düşmanın kahrolması için hâlis niyetle dua etmeleri, vacip mesabesinde oldu. İhmal edilmesin. Bundan başka, on adet de kurban kestirilsin... Mânâ âleminde, bunları size bildirmem emredildi.’ diye haber verdi...

Biz de bir vakit, Enderun’da iken, saray hocaları ve birkaç nefer toplanıp Medîne-i Münevvere’den gelen Molla Efendi ile Buhârî-i Şerîf’i on günde okuyup hatmetmiştik. O vakit, pek çok faydası görülmüştü...”

Sultan Üçüncü Selim Han, bu arza:

“Kaymakam paşa, Cenâb-ı Allah Hazretleri kabul eylesin, pek münasip. Enderun hocalarına haber verilsin, ne gün münasip ise gelip okusunlar…” diye cevap yazmıştır.

(Yedikıta, Ekim 2022)

Hicrî:    23 Zilhicce  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder