26 Haziran 2024 Çarşamba

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN



 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا تُنْزَعُ الرَّحْمَةُ إِلَّا مِنْ شَقِيٍّ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : مرحمت ، آنجق شقى اولان ( يعنى آخرت سعادتندن محروم اولان ) كمسه ( نيك قلبن ) دن جكيلب جقاريلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Merhamet, ancak şakî olan (yani âhiret saadetinden mahrum olan) kimse(nin kalbin)den çekilip çıkarılır.”

(Sünen-i Ebû Dâvud)

Hicrî:    19  Zilhicce   1445  Fazilet Takvim

 

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN

 

Pertevniyal Valide Sultan, İkinci Mahmud Han’ın zevcesi ve Sultan Abdülaziz Han’ın annesidir. İstanbul’un Aksaray semtinde yaptırdığı muhteşem külliyesiyle tanınan hayırsever bir hanımdır.

Pertevniyal Valide Sultan, 25 Haziran 1861’de Sultan Abdülmecid’in vefatı ve oğlu Sultan Abdülaziz’in tahta geçmesiyle birlikte valide sultan unvanını aldı. Pertevniyal Valide Sultan, muhtelif devlet işleriyle de meşgul olmakla birlikte, daha çok hayır eserleri yaptırmakla, fakir fukaraya ikramda bulunmakla ve ilmî faaliyetlerle alâkadar olurdu.

Yaptırdığı hayır eserleriyle İstanbul’u süsleyen Pertevniyal Valide Sultan’ın en mühim eseri, İstanbul Aksaray’da daha önce yanmış olan Kâtib Câmii’nin yerine inşa ettirdiği; cami, mektep, muvakkithane, türbe ve çeşmelerden meydana gelen külliyedir. Caminin yanında bir de kütüphane mevcuttur. Bu cami, aynı zamanda İstanbul’da inşa edilen son vâlide camiidir.

Pertevniyal Valide Sultan, oğlu Abdülaziz Han’ın şehit edilmesinden sonra, Topkapı ve Feriye sarayında kalmış, İkinci Abdülhamid Han tahta geçince, onun iradesiyle Ortaköy saraylarının bir dairesine yerleştirilmiş ve vefatına kadar burada yaşamıştır.

Dinine son derece bağlı olan Pertevniyal Valide Sultan, “Ömrümde üç şeyi pek sevdim; ibadet, evlat ve çiçek.” derdi. Her gece yatsı namazından sonra uzun uzun dua eder, duasında “Yâ Rabbi! Şan ve debdebenin en yükseğine mazhar oldum ve ciğerparemin (oğlumun) irtihaliyle her şeyi kaybettim. Hiçbir şeyin hasretini çekmiyorum, hiç kimseden bir şikâyette bulunmuyorum. Fakat oğlumun kanını da helal etmiyorum.” diye niyâzda bulunurdu.

26 Ocak 1884’te vefat eden Valide Sultan’ın cenaze namazı, Aksaray’da kendi inşa ettirdiği camide, öğle namazının akabinde kılınmış ve naaşı, cami yanındaki türbeye defnedilmiştir.

(Hayırsever Valide Sultanlar, Çamlıca B. Y.)

Hicrî:    19 Zilhicce  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder