قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُ الْأُضْحِيَّةِ الْكَبْشُ الْأَقْرَنُ وَخَيْرُ الْكَفَنِ الْحُلَّةُ. (فيض)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قربانيك أك فضيلتلسى ، بوينوزلى قوجدر . كفنيك أك فضيلتلسى إيسه ( أك آز ) إيكى قط اولانيدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kurbanın en faziletlisi, boynuzlu koçtur. Kefenin en faziletlisi ise (en az) iki kat olanıdır.”
(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî: 03 Zilhicce 1445 Fazilet Takvim
KURBAN KESMENİN FAZİLETİ
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
• “Kurban Bayramı günü, Allâhü Teâlâ indinde, günlerin en büyüklerindendir.”
• “Kurban kesiniz ve ona iyi muâmele ediniz. Muhakkak bir kimse kurbanını alır, onu kıbleye çevirip (usûlünce) keserse, kıyamet gününde, o kurbanın kanı ve tüyü, onu koruyan iki kale olur. Muhakkak kurbanın kanı, heder olmaz, (sevabı) Allâhü Teâlâ’nın muhafazasında (olduğu hâlde) toprağa düşer. (Kurban keserek) azıcık bir infâk (yani Allah rızası için harcama) sebebiyle çok mükâfata nâil olursunuz.”
• “Kim, Kurban Bayramı gününde kesmek için kurbanına yaklaşırsa, Allâhü Teâlâ’nın rahmeti de Cennet’te ona yaklaşır. Kurbanını kestiği zaman, kanından akan ilk damla ile birlikte, Allâhü Teâlâ, onu mağfiret eder. Allâhü Teâlâ, o kurbanı kıyamet gününde (kabirden) mahşere kadar onun için binek kılar, (kurbanın) derisi ve her kılı adedince ona sevap ihsân eder.”
Gücü yeten kimsenin, Allâh’ın rızasına ve şefaate nâil olmak niyetiyle Peygamberimiz (s.a.v.) Hazretleri için bir kurban kesmesi menduptur. Aliyyü’l-Murtezâ (k.v.) biri kendisi için, biri Resûl-i Ekrem Efendimiz için olmak üzere iki koç kurban eder ve ‘Resûlullah (s.a.v.), zât-ı şerîfleri için kurban kesmeyi bana vasiyet buyurdular.’ derdi.
KURBANIN MÜSTEHABLARI
Kurbanın bazı müstehabları şunlardır:
• Kurbanı kesebiliyorsa kendisi kesmek.
• Kesemiyorsa ehil bir kimseye vekâlet verip, kesilirken hazır bulunmak. Peygamberimiz (s.a.v.) ciğerpâresine buyurdular ki: “Ey Fâtıma! Kalk ve kurbanının kesilmesine şahit ol. Zira kanından ilk damlası yere düştüğünde, işlediğin her bir günahın, af ve mağfiret olunur. Ve sen ‘İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’l-âlemine lâ şerîke leh.’ duasını oku.”
• Kurbanı keserken, kurbanın âzâları (organları) ve parçaları mukabilinde kendi vücudunun ve bütün âzâlarının Cehennem’den âzât olmasına niyet etmek.
Hicrî: 03 Zilhicce 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder