عَنْ أَبِي طَلْحَةَ رَضِىَ اللهُ عَنْهُ : أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ضَحَّى بِكَبْشَيْنِ أَمْلَحَيْنِ فَقَالَ عِنْدَ الْأَوَّلِ: عَنْ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَقَالَ عِنْدَ الثَّانِي: عَمَّنْ آمَنَ بِي وَصَدَّقَنِي مِنْ أُمَّتِي. (طب)
أبى طلحه رضى الله عنه ، دان روايت اولندوكى : رسول الله صلى الله عليه وسلم ) إيكى آلاجه قوج قربان أتدى. برنجسنده ، ‘‘ بو ، محمد و أهل بيتى آدينه در ’’ ؛ ديكرنده ، ‘‘ بو ده أمتمدن بانه إيمان أدن و بنى تصديق أدنلر آدينه در ’’ بيوردولر . "
Ebû Talhâ radıyallâhü anh’dan rivayet olundu ki: “Resûlullâh (s.a.v.) iki alaca koç kurban etti. Birincisinde, “Bu, Muhammed ve Ehl-i Beyt’i adınadır”; diğerinde, “Bu da ümmetimden bana iman eden ve beni tasdik edenler adınadır” buyurdular.
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî: 25 Zilkâde 1445 Fazilet Takvim
KURBANA AİT BAZI HÜKÜMLER
Bir kimse, vakti içinde kurbanını kesmeyip kıymetini sadaka olarak verse, kurban vecibesini edâ etmiş olmaz.
Zengin olan kimseler kurban kesmeyip kurbanın kesileceği vakti geçirseler, kurbanın kıymetini sadaka olarak vermeleri lâzım gelir. Ancak fakirler ve kurban nezreden (adayan) kimseler, aldıkları kurbanı kesmeyip vakti geçerse, kurbanın kendisini sadaka olarak vermeleri vacip olur.
Fıtır sadakası (fitre) ve kurban, vacip olduktan sonra sahibi fakir düşse, ömrü içinde bunları edâ etmedikçe bunlar kendisinden düşmez. Ya kıymetlerini veya aynını (kurbanın kendisini) sadaka olarak vermeleri vacip olur.
Zengin olan çocuk için kendi malından kurban kesilmesinde ihtilaf vardır. İhtiyatlı olan ve tercih edilen, kurban kesilmesidir.
GAZ VE HAZIMSIZLIK İÇİN TAVSİYELER
Bir kimsede gaz ve hazımsızlık rahatsızlığı varsa şunlara dikkat etmelidir:
- Yoğurt gibi probiyotik ihtiva eden gıdalar, bu rahatsızlıklara karşı faydalıdır.
- Kızartmalar, kavurmalar, çok yağlı yiyecekler, sakatatlar, kek, poğaça vb. yiyecekleri yemek, bu rahatsızlıkları artırır.
- Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gaz yapan yiyeceklerden perhiz yapılmalıdır.
- Kola, gazoz gibi gazlı meşrubatları içmemelidir.
- Su, gün içerisine yayılarak yudum yudum içilmelidir. Çok soğuk ya da sıcak içilmemelidir.
- Yemekler, daha sağlıklı olan haşlama, ızgara ya da fırında pişirme usûllerinden biri ile hazırlanırsa sağlığa faydalıdır.
- Şişkinlik, baskı, dolgunluk, tokluk hissi gibi rahatsızlıklara kimyon, zencefil, nane, zerdeçal, anason, adaçayı, kekik, rezene, tarçın, kişniş, çörekotu, defne ve papatya çayları iyi gelir.
- Öğünlerde aşırıya kaçmadan mümkün olduğunca az miktarda yemeyi âdet edinmelidir.
Hicrî: 25 Zilkâde 1445 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder