17 Haziran 2024 Pazartesi

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا عَمِلَ آدَمِيٌّ مِنْ عَمَلٍ يَوْمَ النَّحْرِ أَحَبَّ إِلَى اللهِ مِنْ إِهْرَاقِ الدَّمِ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : آدم اوغلى ، قربان بايرامى كونى قربان كسمكتن ، الله تعالى ، يه دها سوملى بر عمل إشلمش اولاماز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Âdemoğlu, Kurban Bayramı günü kurban kesmekten, Allâhü Teâlâ’ya daha sevimli bir amel işlemiş olamaz.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:    10  Zilhicce   1445  Fazilet Takvim

 

 

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ

 

 

Kurban Bayramı günü, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Hazret-i Fâtıma radıyallâhü anhâ’ya hitâben:

“Ey kızım! Kurbanının başında bulun! Zira Allâhü Teâlâ, onun yere düşen ilk damla kanıyla birlikte, senin bütün günahlarını bağışlar.” buyurmuşlardı.

Orada bulunan İmrân bin Husayn radıyallâhü anh:

“Yâ Resûlallah! Bu fazilet sadece size ve Ehl-i Beyt’inize mi mahsustur, yoksa Müslümanların tamamı için de böyle midir?” diye suâl etti, buyurdular ki:

“Müslümanların tamamı için aynı fazilet ve sevap vardır.”

Diğer hadîs-i şerîflerde şöyle buyurulmuştur:

“Ümmetimin hayırlıları (Kurban Bayramı günü) kurban kesenleridir. Şerlileri de (imkânı olduğu hâlde Kurban Bayramı günü) kurban kesmeyenleridir.”

“Bir kimse, (Kurban Bayramı günü) kurban kesmeyip derisi dolusunca altın ve gümüşü sadaka olarak verse, kurban kestiğinde kazanacağı sevaba aslâ ulaşamaz.”

“Dikkat edin, kurban kesmek, kurtarıcı amellerdendir, sahibini, dünya ve âhiret şerlerinden kurtarır.”

“Kim bana iman eder, benim peygamberliğimi tasdik ederse, Kevser Havzı’mın başında bana şöylece yakın olur.’ buyurup mübarek işaret ve orta parmaklarını birleştirdiler. Sonra buyurdular ki: ‘Kim Kevser’den içerse, Allâh’ın azâbından ve kıyamet günü, yüzünün kara olmasından (halk içinde rezil olmaktan) emîn olur.’ Sonra üç defa şöyle buyurdular: ‘Ancak kurban kesmeyenler hâriç (yani onlar Kevser Havzı’mdan içemez).”

Dâvûd aleyhisselâm, kurbanın sevabından suâl ettiğinde, Cenâb-ı Hak, ona buyurdu ki: “Ey Dâvûd! Sen bilmez misin kurbanlar, kıyamet günü sahiplerinin binekleri olacaktır. Kurban, günahları temizler, belâları defeder. Kurban kes, zira kurban kesmek, müminler için Hazret-i İsmail’e fidye olarak gelen kurbanı kesmek gibidir. Kurban sebebiyle Hazret-i İsmail’i, bağların eziyetinden ve bıçağın keskinliğinden kurtardığım gibi, kurban kesen Müslümanı da bu sebeple Cehennem’den ve azâbının şiddetinden kurtarırım.”

Hicrî:    10 Zilhicce  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder