قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا أَنْزَلَ اللهُ بِقَوْمٍ عَذَابًا أَصَابَ الْعَذَابُ مَنْ كَانَ فِيهِمْ ثُمَّ بُعِثُوا عَلَى أَعْمَالِهِمْ. (خ)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله تعالى بر قومه عذاب إندرديكى زمان ، بو عذاب ، اونلاريك تمامنه إصابت أدر . صوكره ( قيامت كونى ) عمللرينه كوره بعث اولونورلر . ’’
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Allâhü Teâlâ bir kavme azâp indirdiği zaman, bu azâp, onların tamamına isabet eder. Sonra (kıyamet günü) amellerine göre ba’s olunurlar (diriltilirler).”
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 30Cemâziyelâhir 1446 Fazilet Takvim
MÜŞRİKLERE BENZEMEKTEN KAÇINMAK
Teşebbüh, bir insanın diğerine suret, kıyâfet, huy, vasıf ve sıfatında benzemesi yahut onu taklid ile benzemeye çalışmasıdır.
Cenâb-ı Hak, birçok âyet-i celîlede, geçmiş ümmetlerin ahvâlini haber vermiş ve onların düştükleri küfür, zulüm, gurur gibi hâllere düşmekten bizi sakındırmıştır. Bu nehiylerde, fiil ve ahvâlde onlara benzemekten uzak durulmasına da tembih vardır. Âl-i İmrân Sûresi’nin 156. âyet-i celîlesinde -meâlen-: “Ey iman edenler! Kâfirler gibi olmayınız…” buyurulmuştur.
Resûlullâh Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem de:
“Bizden başkasının âdetine uyan, bizden değildir.” ve “Kim bir topluluğa benzemeye yeltenirse o, onlardandır.” buyurmuşlardır.
Bir topluluğa benzeyen kimse, o topluluktan sayılır. Çünkü onun bu benzemesi, onları sevdiğini, hâllerine ve işlerine razı olduğunu gösterir. Hâlbuki Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Bir kimse, diğer bir kimsenin yaşayışına/gidişatına, yaptığı işe razı olduğunda, o da onun gibidir.” buyurmuşlardır.
Bir topluluğa benzemek, kişinin onları sevdiğine delâlet eder, onların sevgisini kalbinde beslediğini gösterir. Hâris el-Muhâsibî, Sehl bin Abdullâh Tüsterî, Ebû Alî Rudbârî, Kuşeyrî (rahmetullâhi aleyhim) Hazarâtı gibi âlim ve evliyâ zatlar demişlerdir ki: “Muhabbet, muvâfakat demektir. Çünkü bir insan, diğerini sevdiğinde onun vasıflarını, fiillerini ve ahlâkını da sever. İnsan birini sevince bu sevgi, onun huyuyla huylanmasına sebep olur. Sevdiğinin huylarını almaya devam ettikçe gitgide ona daha çok benzer.
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e tâbi olan kimsenin, onun uzak olduğunu ifade ettiklerinden uzak durması lâzımdır. Peygamberimizin uzak olduğu kavme, herhangi bir husûsta muvâfakat eden kimse, Peygamber Efendimize o miktarda muhalefet etmiş olur.”
Hicrî: 30Cemâziyelâhir 1446 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"