26 Şubat 2023 Pazar

Ashâb-ı Bedir: SAÎD BİN ZEYD radıyallâhü anh


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مِنْ أَكْبَرِ الْكَبَائِرِ اسْتِطَالَةَ الْمَرْءِ فِي عِرْضِ رَجُلٍ مُسْلِمٍ بِغَيْرِ حَقٍّ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  أك بيوك كوناحلردان بريسى ده بر كشينيك ، مسلمان بر كمسنيك ناموصونه حقسز يره ديل اوزاتماسيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  En büyük günahlardan birisi de bir kişinin, Müslüman bir kimsenin namusuna haksız yere dil uzatmasıdır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  06  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

Ashâb-ı Bedir: SAÎD BİN ZEYD radıyallâhü anh

 

Saîd bin Zeyd radıyallâhü anh, Muhâcirlerden ve Adiy bin Ka‘boğullarından olup Aşere-i Mübeşşere’den (yani Cennet ile müjdelenen on sahâbîden) ve ilk Müslümanlardandır. Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Dâru’l-Erkam’da tebliğe başlamadan önce Müslüman olmuştur. Saîd Hazretlerinin hanımı Fâtıma radıyallâhü anhâ Hazretleri, Hazret-i Ömer’in kız kardeşidir. Hazret-i Ömeru’l-Fârûk radıyallâhü anh, aynı zamanda amcaoğlu olan Saîd radıyallâhü anh Hazretlerinin evinde İslâm ile müşerref olmuştur.

Bedir Gazâsı’nda Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz, onu ve Talha bin Ubeydullâh radıyallâhü anh’i düşmanın hâlini araştırmak için Şam tarafına göndermişlerdi. Dönüp Fahr-i Kâinât Efendimizin huzuruna çıkarak hâli arz ettiklerinde, onlara da Bedir Gazâsı ganimetlerinden vermişlerdir. Bu sebeple onlar da Ashâb-ı Bedir’den sayılırlar.

Saîd Hazretleri, Uhud ve sonraki gazâların tamamında Peygamber Efendimizin maiyetlerinde bulunmuşlardır. Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, onu Übey bin Ka‘b (r.a.) ile kardeş kılmıştı. 70 yaşını aşmış iken hicretin 50 yahut 52. senesinde Kûfe’de vefat etmişlerdir.

Kendisinden rivâyet olunan bazı hadîs-i şerîfler:

Kim malı(nı zulmen almak isteyenlere karşı muhafaza) uğrunda öldürülürse şehittir.”

Kim bir karış toprağı zulüm ile sahiplenirse, orası kıyamet gününde yedi kat yeriyle birlikte onun boynuna geçirilir.”

Kim sıla-i rahme riâyet ederse, Allâhü Teâlâ, onu rahmetine nâil kılar. Kim de onu (yani yakınları ile alakasını) keser atarsa, Allâhü Teâlâ da onu rahmetinden uzak kılar.”

 

ÇOCUKLARA BİLMECE:

 

Yapması sabır, çekmesi sabır

Bilin bakalım bu nedir? (Tespih)

Hicrî:     06 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder