21 Şubat 2023 Salı

ŞÂBÂN-I ŞERÎFTE AMEL İŞLEMEYE GAYRET


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَيُّ الصَّوْمِ أَفْضَلُ بَعْدَ رَمَضَانَ؟ فَقَالَ :شَعْبَانُ لِتَعْظِيمِ رَمَضَانَ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  رمضان آي اوروجوندان صكره أك فضسلتلى اوروج حنكيسيدر ؟ ‘ ديه سؤال اولندى . بيغمبريمز ( ﷺ ) ’ رمضان آينه تازيم إيجن شعبان آينده طوطولان اوروجدر . بيوردولر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruç hangisidir?’ diye suâl olundu. Peygamberimiz (s.a.v.) ‘Ramazan ayına tâzim için Şâban ayında tutulan oruçtur.” buyurdular.

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  01  Şaban    1444  Fazilet Takvim

 

ŞÂBÂN-I ŞERÎFTE AMEL İŞLEMEYE GAYRET

 

Mümin kimse, sadaka vermek, nâfile oruç tutmak, teheccüd namazı kılmak gibi ibadetlerle devamlı Rabb’ine yaklaşmaya çalışmalıdır. Bilhâssa üç aylarda (Receb-i şerîf, Şâbân-ı şerîf, Ramazân-ı şerîf aylarında) daha fazla gayret göstermelidir.

Evliyâdan Ebû Bekir el-Varrâk (rah.) demiştir ki: “Kulun, Receb-i şerîfte işlediği her bir haseneyi Cenâb-ı Hak on hasene olarak yazdırır. Şâbân-ı şerîfte işlenen her bir hasene ise yetmiş hasene olarak yazılır. Ramazân-ı şerîfte işlenen her bir hasene ise bin hasene olarak yazılır.”

Ebû Ümâme el-Bâhilî’den (r.a.) rivâyet olunan hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Her kim Şâban ayına hürmet eder, Allâhü Teâlâ’dan korkar, tâatlere sarılır ve masiyetlerden sakınırsa Allâh, o kimsenin günahlarını bağışlar. O sene, hoşnut olmayacağı hâllerden ve bütün kötülüklerden, bela ve hastalıklardan onu muhafaza eder.”

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Şabân-ı şerîf ayı girdiği zaman şöyle buyururlardı: “Bu ayda, (günahları terk edip) nefislerinizi temizleyerek Ramazân-ı şerîfe hazırlık yapın, niyetlerinizi düzeltin. Zira Şâbân-ı şerîfin diğer aylar üzerine fazileti, benim, sizin üzerinize olan faziletim gibidir.”

Şâbân-ı şerîf ayı, Cehennem’den koruyan bir kalkandır. Her kim, Cennet’te bana kavuşmayı isterse, bu ayda -velev ki üç gün olsun- oruç tutsun.”

 

SALEVÂT-I ŞERÎFE

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e salevât-ı şerîfe getirmek, bize bir ibadet olarak ve sevap kazanmamız için emrolunmuştur.

En kısa salevât-ı şerîfe şudur: “Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.” Daha birçok salevât-ı şerîfe naklolunmuştur ve her birinin ayrı ayrı faziletleri vardır.

Salevât-ı şerîfedeki “Salli alâ Muhammed”; “Dünyada onun şerîatini kuvvetlendirerek ismini ve âhirette de ümmetine şefaatçi kılarak şânını yüce kıl.” manasına gelir.

Hicrî:     01 Şaban  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder