19 Şubat 2023 Pazar

MAHRUMİYETİN SEBEBİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عَلَيْكَ بِمَجَالِسِ أَهْلِ الذِّكْرِ وَإِذَا خَلَوْتَ فَحَرِّكْ لِسَانَكَ مَا اسْتَطَعْتَ بِذِكْرِ اللّٰهِ وَأَحِبَّ فِي اللّٰهِ وَأَبْغِضْ فِي اللّٰهِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  ( اى أبو رزين ) ذكر أهلنيك مجلسلرينه دوام أت و يالنز قالديغين زمان كوجون يتديكى قدار الله تعالى نيك ذكرى إيله لساننى حركت أتدير . الله إيجن سو و الله إيجن بغض أت . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  (Ey Ebû Rezîn) zikir ehlinin meclislerine devam et ve yalnız kaldığın zaman gücün yettiği kadar Allâhü Teâlâ’nın zikri ile lisânını hareket ettir. Allah için sev ve Allah için buğz et.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  28  Receb    1444 Fazilet Takvim

 

MAHRUMİYETİN SEBEBİ

 

Bir kimse, İbrahim bin Edhem kuddise sirruh Hazretlerine: “Kalpler, Allâhü Teâlâ’yı zikretmekten niçin mahrum kalır?” diye sordu.

İbrahim bin Edhem (k.s.) şöyle cevap verdi:

Bir kalp, Allâh’ın sevmediğini sevdiği zaman, Allâh’ın zikrinden mahrum kalır. Kalp, eğer dünyayı sever, aldanış, oyun ve eğlenceden ibaret olan dünyayı arzular, ebedî hayatın ve bitmez tükenmez nimetlerin olduğu âhiret için amel işlemeyi terk ederse, o vakit Allâhü Teâlâ’yı zikretmekten mahrum kalır.”

Yine buyurmuşlardır ki: “Bir şeyin ne derece üstün olduğunu bilmek istersen onu zıddıyla karşılaştır, o vakit, faziletinin derecesini anlarsın. Emaneti hıyânetle; doğruluğu, yalanla; imanı, küfür ile karşılaştır. İşte o zaman, sana verilen şeylerin fazilet ve kıymetini anlarsın.”

 

ŞÂBÂN-I ŞERÎF

 

Şâbân-ı şerîf ayı, Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin ayıdır. Bu itibarla bu ayda salevât-ı şerîfeye devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı şerîf okumalı, teheccüd ve tesbih namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır.

Şâbân-ı şerîf ayı şerefli, ulvî, berâta erdirici, İlâhî ihsâna kavuşturucu, İlâhî nûra nâil eden ve müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan bir aydır. Bu ayın birinci gecesinde, yani yarın, akşam namazından sonra, her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Âyetü’l-Kürsî ile bir tesbîh namazı kılınır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

ŞÂBAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Şaban ayı ictimâı, 20 Şubat günü Türkiye saati ile 10.07’dedir. Ru’yet ise 20 Şubat, Türkiye saati ile 21.38’dedir.

Hilâl ilk olarak Afrika Kıtası’nın batısından, Güney Amerika Kıtası’nın tamamından, Kuzey Amerika Kıtası’nın güneyinden itibaren görülmeye başlayacaktır.

21 Şubat günü de Şâbân-ı şerîfin 1. günüdür.

Hicrî:     28 Receb  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder