8 Şubat 2023 Çarşamba

ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA SIĞINMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اِذَا أَتَى عَلَىَّ يَوْمٌ لَا اَزْدَادُ فِيهِ عِلْمًا يُقَرِّبُنِى اِلَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ فَلَا بُورِكَ لِى فِى طُلُوعِ شَمْسِ ذٰلِكَ الْيَوْمِ. (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  أوزرمه بر كون كلير ده  او كونده ، بنى الله عز وجل ، يه ياقلاشتراجق علميمى آرترمازسام ، او كونون كونه شنيك دوغماسنده بنم إيجن بركت يوقدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Üzerime bir gün gelir de o günde, beni Allah Azze ve Celle’ye yaklaştıracak ilmimi artırmazsam, o günün güneşinin doğmasında benim için bereket yoktur.”

(Süyûtî, Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  17  Receb    1444 Fazilet Takvim

 

ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA SIĞINMAK

 

Cenâb-ı Hak, kullarına, nefsin ve şeytanın şerrinden kendisine sığınmalarını emir buyurmuştur.

Şeytandan ve nefisten hakîkî sığınma, Allâhü Teâlâ’yı zikir ve O’nun emirleri ile amel etmekle olur.

İmâm Şa‘rânî Hazretlerinin hocası, bu husûsta şöyle nasihatte bulunmuştur:

Evladım, sana eziyet edenle aslâ uğraşma, sen dâima Allâhü Teâlâ’yı zikir ve O’na ibadet ile meşgul ol, Allah, seni ondan korur. Zira davanda sadık olup olmadığın husûsunda seni imtihan etmek için onu, sana musallat kılan zaten Allâhü Teâlâ’dır. Hâlbuki insanların birçoğu bu husûsta hata etmekte ve kendilerine ezâ verenlerle uğraşıp durmaktadırlar. Bu sebeple de günaha girmekle beraber ezâları da kat kat artmaktadır. Denildiği gibi onlar, Allâhü Teâlâ’ya yönelmiş olsalar, elbette Allâhü Teâlâ, her husûsta kendilerini muhafaza buyuracaktır.”

Nitekim evliyâullahtan Aliyyü’l-Cemel (rah.) demiştir ki:

Düşmanına karşı verilecek hakîkî karşılık, dostlarının sevgisiyle, muhabbetiyle hakkıyla meşgul olmandır. Sen, düşmanına karşılık vermekle meşgul olursan, dostlarının muhabbetini de elden kaçırırsın. İşte o zaman düşmanın, senden elde etmek istediği şeye ulaşmaya muvaffak olur.”

Hâsılı; akıllı kimse, Allâhü Teâlâ’yı zikredendir. Zikre devam edilirse şeytan ve nefis erir, onlardan eser kalmaz. Onlara boyun eğdirilir.

Atâullah İskenderî Hazretleri, “Şeytan ve nefsin, senden aslâ gafil olmadığını bildiğin gibi sen de, her şey kudretinde olan Allâhü Teâlâ’yı zikirden aslâ gafil olmamaya gayret et.” buyurmuştur.

 

KITA:

 

Allah adın zikredelim evvelâ

Vâcib oldur cümle işte her kula

Allah adın her kim ol evvel ana

Her işi âsân eder Allah ona         

 (Süleyman Çelebi)

Lügatçe: Cümle: her; âsân: kolay.

Hicrî:     17 Receb  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder