9 Şubat 2023 Perşembe

FIRSATI GANİMET BİLMEK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ فُتِحَ لَهُ بَابٌ مِنَ الْخَيْرِ فَلْيَنْتَهِزْهُ فَإِنَّهُ لَا يَدْرِي مَتَى يُغْلَقُ عَنْهُ. (ض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيمه خيردان بر قابى آجلمشسه ، اونى فرصت بلسين ( اوندان همن فايدالانسين ) . جونكى او قابنيك ، كندسنه نه زمان قاباطلاجاغنى بله مز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kime hayırdan bir kapı açılmışsa, onu fırsat bilsin (ondan hemen faydalansın). Çünkü o kapının, kendisine ne zaman kapatılacağını bilemez.”

(Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)

Hicrî:  18  Receb    1444 Fazilet Takvim

 

FIRSATI GANİMET BİLMEK

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri, Hâce Şerefüddîn Hüseyin’e göndermiş olduğu bir mektubunda ona şu nasihatlerde bulunmuştur:

Ey kıymetli evladım! Muhakkak fırsat, ganimettir. Binâenaleyh ömrün tamamını, kendisinde hiçbir fayda olmayan işlere sarf etmemeli, aksine ömrün tamamını, Allâhü Teâlâ’nın razı olacağı şeylere harcamalıdır.

Beş vakit namazı, tadîl-i erkân ile beraber mânen derli toplu olarak ve cemaat ile kılmak lâzımdır.

Teheccüd namazını terk etmemelidir.

Seher vakitlerinde istiğfar fırsatını kaçırmayıp bu vakti, boş yere zâyi etmemelidir. Gaflet uykusuna aldanmamalı, geçici hazlara kanmamalıdır. Âhiretin şiddetli hâllerini ve ölümü sürekli düşünmek lâzımdır.

Dünyadan yüz çevirmeli ve âhirete yönelmelidir. Dünya ile zaruret miktarı meşgul olup, sâir vakitlerini de âhiret işleri ile alâkadar olarak değerlendirmelidir.

Hulâsa olarak; kalbin, Allâhü Teâlâ’nın gayrısından kurtulması ve zâhirin de şerîatin hükümleriyle süslenmesi lâzımdır. İşin özü budur, kalanı, hayallerden ibarettir.”

(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, Fazilet Neşriyat, c. 2, m. 31)

 

NAMAZ, VAKTİNDE KILINMALI

 

Adaletiyle ve takvâsıyla meşhur Emevî Halîfesi Ömer bin Abdülazîz rahmetullâhi aleyh, acil bir iş için birisini vazifelendirerek bir yere gönderecekti. Vazifelendireceği kişi, yanına gelince, ona şöyle dedi:

Seni, Müslümanların acil bir işi için gönderiyorum. Ancak bu aciliyet, seni, namazı vaktinden geciktirmeye sevk etmesin. Zira namaz kılmak, senin üzerine farzdır, namazı muhakkak kılacaksın.

Hz. Allah, Meryem Sûresi’nin 59. âyet-i kerîmesinde, namazı zâyi eden ve şehvetleri ardına düşen bir kavim hakkında -meâlen- ‘Onlar, Gayyâ’yı (Cehennem’in, azâbı en şiddetli olan bir vadisini) boylayacaklar.’ buyurdu.

İyi bil ki namazlarını vaktinde kılmayıp geciktirerek zâyi edenler de bu âyet-i celîlede bildirilenlerden olurlar.”

Hicrî:     18 Receb  1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder