قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى يَكُونَ الزُّهْدُ رِوَايَةً وَالْوَرَعُ تَصَنُّعًا. (جامع الاحاديث)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : زهد ( دنيا سوكسنى قلبه قويمامق ) ، سادجه نقله ديلن بر سوزدن ، ورى ( حرام و شبهلى لردن ساقنمق ) ده شكلدن عبارت قالمادقجه قيامت قوبماز . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Zühd (dünya sevgisini kalbe koymamak), sadece nakledilen bir sözden, verâ (haram ve şüphelilerden sakınmak) da şekilden ibaret kalmadıkça kıyamet kopmaz.”
(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)
Hicrî: 16 Receb 1444 Fazilet Takvim
VERÂ NEDİR?
Verâ; haramlardan ve haram şüphesi olan şeylerden son derece sakınmak, dünya metâını elde etmek için çok gayret etmeyi terk etmek demektir. Verâ, insanı, ibadetlerini yapmaya sevk eder. Fazilet cihetinden, verâ ve takvâya denk bir şey olamaz.
Verâ, üç kısımdır:
Birincisi; haramlardan geri durmaktır ki bu, bütün insanlar üzerine farzdır.
İkincisi; şüphelilerden yüz çevirmektir ki bu, mendûbdur, pek güzel bir haslettir.
Üçüncüsü de; mübâhların fazlasından yüz çevirmektir ki bu da müstehâb olup peygamberlerin, sıddîkların, şehitlerin ve sâlih kimselerin makamıdır.
Câbir radıyallâhü anh’ten şöyle rivâyet olundu:
“Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in yanında bir adamın (verâsı az olduğu hâlde) ibadetlerindeki ve tâatlerindeki gayretinden bahsedildi. Başka birinin de verâsının çokluğundan bahsedildi. Suâl edenin maksadı, bu ikisinden hangisinin daha faziletli olduğunu öğrenmek idi.
Bunun üzerine Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular ki:
“Sen, hiçbir şeyi (faziletçe) verâya denk tutma.”
Abdülvehhâb Şa‘rânî Hazretleri şöyle demiştir: “Ey kardeşim, iyi bil ki dinimiz, yapılmasını Allâhü Teâlâ’nın nehyettiği şeylerden sakınmak üzerine bina kılınmıştır. Zühd ve verâsı az olan kulda hayır yoktur. Zira Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), ‘Sizin, dindeki en hayırlı ameliniz, verâdır.’ buyurmuşlardır.”
Denilmiştir ki: Zühd, insanın, âhirette kendisine fayda vermeyecek olan şeyi terk etmesidir. Verâ ise âhirette kendisine zararı dokunacak olan şeyi terk etmesidir.
Hicrî: 16 Receb 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder