قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا تَوَضَّأَ الرَّجُلُ الْمُسْلِمُ خَرَجَتْ ذُنُوبُهُ مِنْ سَمْعِهِ وَبَصَرِهِ وَيَدَيْهِ وَرِجْلَيْهِ فَإِنْ قَعَدَ قَعَدَ مَغْفُورًا لَهُ. (حم)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : مسلمان بر كمسه عبدست آلديغى زمان كونحلرى ؛ قلاغندان ، كوزندن ، أللرندن و آياقلارندان دوكولب كيدر . بو كمسه ( عبدستدن صكره ) اوطورسه ( نماز قلماسه بله ) ، باغشلانمش اولرق اوطورمش اولور . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Müslüman bir kimse abdest aldığı zaman günahları; kulağından, gözünden, ellerinden ve ayaklarından dökülüp gider. Bu kimse (abdestten sonra) otursa (namaz kılmasa bile), bağışlanmış olarak oturmuş olur.”
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 12 Receb 1444 Fazilet Takvim
ABDEST VE GUSÜL (BOY ABDESTİ)
Namazın şartlarının birincisi, hadesten tahârettir:
Hades, cünüb veya abdestsiz olmak demektir.
Hadesten tahâret; gusül lâzım olduysa gusül abdesti, abdest lâzım olduysa abdest almaktır. Su bulunmayan yahut kullanmak mümkün olmayan yerde de teyemmüm etmektir.
Abdestin farzları dörttür: Yüzünü yıkamak, ellerini dirsekleri ile beraber yıkamak, başının dörtte birini mesh etmek ve ayaklarını topukları ile yıkamaktır.
Abdest şöyle alınır: Besmele ile ellerini yıkayıp ağzını misvaklar. Sonra ağzını ve burnunu üçer kere yıkadıktan sonra niyet edip yüzünü ve önce sağ sonra sol kolunu üçer kere yıkar. Sonra sağ elini ıslatıp başının dörtte birini mesh eder. Sonra önce sağ sonra sol ayağını üçer kere yıkar.
Başın tamamını (kaplama) mesh etmek ve parmakların ve sakalın aralarını hilallemek ve kulakların içini şehadet parmağının içi ile ve arkasını başparmağının içi ile mesh etmek de sünnettir. Kalan üç parmağının arkası ile boynu mesh etmek müstehâbdır. Abdest alırken suyu israf edecek şekilde çok kullanmamalıdır.
Abdesti bozan şeyler: Önden ve arkadan çıkan şeyler ve arkadan çıkan yel, herhangi âzâdan kan ve irin çıkması veya sarı su akması, -balgamdan başka şeyi- ağız dolusu kusmak, yatarak veya -alındığında düşeceği şeye- dayanıp uyumak, delirmek, bayılmak, sarhoş olmak, namazda yanında olan kimsenin işiteceği kadar gülmek.
Guslün farzları üçtür: Ağzı, burnu ve bütün bedeni yıkamaktır.
Gusül şöyle alınır: Evvelâ ellerini yıkayıp istincâ yerlerini ve diğer yerlerde necâset var ise onu temizleyip abdest aldıktan sonra önce başına sonra sağ omuzuna ve sonra da sol omuzuna su döküp bütün âzâları (kuru yer kalmayacak şekilde) üçer kere yıkamaktır. İlk yıkamada eliyle ovmak sünnettir.
Cuma namazı ve bayram namazları için gusül abdesti almak da sünnettir.
Hicrî: 12 Receb 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder