قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَيْسَ يَتَحَسَّرُ أَهْلُ الْجَنَّةِ عَلَى شَيْءٍ إِلَّا عَلَى سَاعَةٍ مَرَّتْ بِهِمْ لَمْ يَذْكُرُوا اللهَ عَزَّ وَجَلَّ فِيهَا. (الجامع الصغير)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : جنت أهلى ، الله عز وجله ي ذكرتمه دن كجردكلرى وقتلردن باشقه هيج بر شئه حايفلانمازلر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Cennet ehli, Allâh Azze ve Celle’yi zikretmeden geçirdikleri vakitlerden başka hiçbir şeye hayıflanmazlar.”
(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî: 02 Muharrem 1444 Fazilet Takvim
AHMED BİN HANBEL (RAHİMEHULLÂH)
1. Ehl-i Sünnet’in ameldeki dört hak mezhebinden Hanbelî Mezhebi’nin imâmıdır. Soyu, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dedelerinden Nizâr’la birleşerek Hazret-i İsmâil’e kadar uzanır. 164 senesi Rebîulevvel ayında Bağdat’ta doğdu, 241 senesi Rebîulâhir ayının 12’sinde Cuma günü 78 yaşında iken vefat etti.
2. Mekke, Medîne, Şam, Yemen, Basra, Kûfe vesâir beldelere seyahat edip zamanının meşhûr muhaddislerinden hadîs-i şerîf aldı ve kendisinden İmâm Buhârî ve Müslim, Beğavî, İbn-i Ebiddünyâ (rah.) gibi meşhur âlimler hadîs-i şerîf rivâyet etmişlerdir. Yürüyerek 5, binekli olarak da 2 defa hac yapmıştır. Faziletlerine ve menkıbelerine dair pek çok kitap yazılmıştır.
3. Ahmed bin Hanbel Hazretleri, dâimâ sünnet-i seniyyeye uyar, hidâyet yolundan ayrılmazdı. Zâhidlerin önde gelenlerinden olup karşılaştığı imtihanlara karşı sabrederdi. Çok şükredici, ilim ve hilimde rehber idi.
4. Ali bin Medînî anlattı: “Ahmed bin Hanbel ile Mekke-i Mükerreme’de görüştük. Vedâlaştığımız sırada kendisine: ‘Bana bir nasihatte bulun’ dedim. ‘Takvâyı kalbinden asla ayırma. Âhireti de dâimâ gözünün önünde tut.’ dedi.”
5. Evliyâdan Bilâl el-Havvâs anlattı: “Rüyamda Hızır aleyhisselâm’ı gördüm. ‘Bişr-i Hâfî hakkında ne dersiniz?’ diye sordum, ‘Arkasından onun gibisi gelmemiştir’ dedi. ‘Ahmed bin Hanbel hakkında ne buyurursunuz?’ dedim, ‘Sıddîk’tır’ dedi. Ebû Sevr’i sordum, ‘Hak tâlibi bir zâttır’ dedi. ‘Sizi hangi vesile ile gördüm’ dedim, ‘Annene iyilik ettiğin için’ dedi.”
6. İbn-i Mecma bin Müslim anlattı: “Kazvin’de şehit olmuş bir komşumuz vardı. Ahmed bin Hanbel’in vefat ettiği gece, onun kardeşi yanımıza geldi ve şöyle anlattı: ‘Bu gece acayip bir rüya gördüm. Kardeşim en güzel surette bir ata binmişti.’ ‘Sen, Kazvin’de şehid olmuş değil miydin?’ dedim. ‘Allâhü Teâlâ, şehitlere ve semâvât ahalisine Ahmed bin Hanbel’in cenazesinde bulunmalarını emretti. Ben de orada hazır bulunması emrolunanlardanım’ dedi. ‘O günün tarihini kaydettim, Ahmed bin Hanbel’in vefat ettiği gün olduğunu öğrendim.”
Hicrî: 02 Muharrem 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"