12 Temmuz 2021 Pazartesi

KURBANIN BAZI HİKMETLERİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  لَيْسَ مِنْ مُسْلِمٍ يُوَجِّهُ أُضْحِيَّتَهِ إِلَى الْقِبْلَةِ إِلَّا كَانَ دَمُهَا وَقَرْنُهَا وَصُوفُهَا حَسَنَاتٍ مُحْضَرَاتٍ فِي مِيزَانِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (كنز)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  بر مسلمان ، قرباننى ، كسمك أؤزره قبليه دوغرى ياطرديغنده محقق او قربانين قانى ، بوينوزى و يونى قيامت كونى ميزاننده حضر بولاجاغى ثوابلر اولور . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Bir Müslüman, kurbanını, kesmek üzere kıbleye doğru yatırdığında muhakkak o kurbanın kanı, boynuzu ve yünü kıyamet günü mîzânında hazır bulacağı sevaplar olur.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:   02   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

KURBANIN BAZI HİKMETLERİ

 

Eti yenen hayvanlar, “Bismillâhi Allâhü Ekber” denilerek kesilirse, etinin yenilmesi helâl olur. Boğazından kesilmek sûretiyle de necis (pis) olan kanından temizlenmiş olur.

Kurban, Hz. Allâh’ın kullarına ziyafetidir. Kurban kesmek Allah (c.c.) yolunda bir fedâkârlıktır, Allâhü Teâlâ’nın verdiği nimetlere bir şükürdür. Ayrıca sevap kazanmaya ve Allâh’a yakınlığa vesîledir, belalara karşı da bir kalkandır.

Dünyanın her tarafında her gün yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız maddî imkânı olanlar istifade edebiliyor. Kurban bayramındaki etlerden ve derilerden fakirler de istifade etmektedir. Şahsın menfaati yerine de cemiyet menfaati konuluyor. Kurban kesmek, İslâm’ın pek insanî ve ictimâî büyük bir fedâkârlığıdır.

Kurbanda, kesilen hayvan sayısı çok artmış olmaz. Çünkü kasaplar Kurban Bayramı günlerinde et satamayacağından, kesecekleri hayvan sayısı azalır.

Kendi zevkleri için her gün on binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir kere Allah için ve insanların da faydasına kurban kesilmesini çok görmeleri insaflı bir tavır değildir.

Hulâsa kurban; dinî, ahlâkî, ictimâî birtakım hikmetler ve maslahatlar için emredilmiştir. Bunu takdîr etmeyecek bir akıl sahibi düşünülemez.

 

KURBAN ETİNİN TAKSÎMİ

 

Kurban etinin üçe taksîmi müstehabdır:

Üçte biri, sadaka olarak verilir. Üçte biri, akraba ve dostlara hediye edilir veya ziyafet verilir. Üçte biri de nafakaları üzerine vacip olan kimselere yedirilir.

Kurban etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak câizdir.

Kurban kesen ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi daha faziletli ve müstehabdır.

Hicrî:   02   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder