24 Temmuz 2021 Cumartesi

DÜNYA MÜMİNİN ZİNDANIDIR

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَوْ كَانَتِ الدُّنْيَا تَعْدِلُ عِنْدَ اللهِ جَنَاحَ بَعُوضَةٍ مَا سَقَى كَافِرًا مِنْهَا شَرْبَةَ مَاءٍ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  شايت دنيا ( نين قيمتى ) ، الله تعالى عندنده بر سورى سنكين قانادنه دنك اولسايدى ، هجبر كافره اوندان بر يودوم صو بله إيجرمزدى  . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: Şâyet dünya(nın kıymeti), Allâhü Teâlâ indinde bir sivrisineğin kanadına denk olsaydı, hiçbir kâfire ondan bir yudum su bile içirmezdi.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   14   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

DÜNYA MÜMİNİN ZİNDANIDIR

 

Fıkıh, hadîs ve tarih âlimi olan İbn-i Hacer el-Askalânî (rah.), Hicrî 773 (M. 1371) yılında Mısır’da doğmuş ve 852 (M. 1448) yılında vefat etmiştir.

İbn-i Hacer (rah.) başkâdı iken, bir gün çarşıya uğramış. Kıyafeti gayet güzel, bineği de bir hayli gösterişliymiş. Bu esnada elbisesi eski ve üstü başı yağlı, bezir yağı satan bir Yahûdî, koşarak İbn-i Hacer’in (rah.) yanına gelmiş ve bineğinin yularını tutmuş:

Ey Şeyhulislâm! Peygamberinizin ‘Dünya, müminin zindanı, kâfirin cennetidir.’ buyurduğunu söylüyorsun. Senin içinde bulunduğun zindan nerede, benim içinde bulunduğum cennet nerede?” demiş.

İbn-i Hacer (rah.), Yahûdî’ye “Ben, Allâhü Teâlâ’nın âhirette benim için hazırladığı cennet nimetlerine göre şu anda zindanda gibiyim. Sen de Allâhü Teâlâ’nın âhirette senin için hazırladığı şiddetli azaba göre şu anda cennette gibisin.” diye cevap vermiş. İbn-i Hacer’in (rah.) bu izahı üzerine, Yahûdî hemen Müslüman olmuştur.

 

MÜSAFİRLİK ÂDÂBINDAN

 

Müsafirlikte, üç şeye ev sahibi üç şeye de müsafir dikkat etmelidir. Ev sahibinin dikkat etmesi gereken üç husus şunlardır:

Müsafire ikram için, gücünün yetmediği şeyleri hazırlayarak külfete girmemek.

Müsafirine ancak helâl şeylerden ikram etmek.

Müsafirin, namazını vaktinde kılabilmesi için icap eden hazırlığı yapmak.

Müsafirin dikkat etmesi gerekenler de şunlardır:

Kendisine gösterilen yere oturmak.

İkram edilen her ne olursa gönül hoşluğu ile karşılamak.

• Evden çıkarken, ev sahibine hayır ve bereket ile dua etmek.

Hicrî:   14   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder