19 Temmuz 2021 Pazartesi

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  أك خيرلى دعا ، عرفه كونى يابلان دعادر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ En hayırlı dua, arefe günü yapılan duadır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   09   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

 

Bayram namazının her iki rekâtindeki üçer adet fazla tekbîrlere “zevâid tekbîrleri” denir. Vacip olan bu tekbîrler, birinci rekâtte kırâatten önce, ikinci rekâtte kırâatten sonra alınır. Bayram namazı şöyle kılınır:

Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum hâzır olan imama” diye kalben niyet edilir. “Allâhü Ekber” diyerek imam ile beraber iftitâh tekbîri alındıktan sonra eller bağlanır.

Sübhâneke”den sonra imam sesli, cemaat sessiz “Allâhü Ekber” diyerek ellerini kulaklarına kaldırır ve yanlara salar; yine elleri kaldırarak ikinci tekbîri alır ve ellerini yanlara salar; üçüncü tekbîr alınınca eller bağlanır. İmam, açıktan Fâtiha ve bir sûre veya en az üç âyet okur, cemaat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rekâte kalkılır.

İkinci rekâtte imam, önce Fâtiha sonra bir sûre veya en az üç âyet okur. Sonra birinci rekâtin başında alınan tekbîrler, bu defa kırâatın sonunda üç defa alınır ve eller hep yanlara salınır, dördüncü tekbîr ile rükûa gidilir ve namaz tamamlanır.

Cuma namazında, namazdan evvel hutbe okunduğu gibi bayram namazlarında ise namazı müteâkip hutbe okunur. Hutbeye, tekbîr ile başlanır, cemaat de bu tekbîrlere hafifçe iştirak eder.

 

AREFE VE BAYRAM GECELERİNİ İHYÂ

 

Arefe ve bayram gecelerinde, mümkünse Hatm-i Enbiyâ, Hatm-i İstiğfâr yapılır ve Tesbih Namazı kılınır. (Hatm-i İstiğfâr, 1001 defa “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” okumaktır.)

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   09   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

 SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder