4 Temmuz 2021 Pazar

KURBAN

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ ضَحَّى طَيِّبَةً بِهَا نَفْسُهُ مُحْتَسِبًا لِأُضْحِيَّتِهِ كَانَتْ لَهُ حِجَابًا مِنَ النَّارِ. (طب)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : كيم كونل حوشليغيله و ثوابنى يالنز الله تعالى ، دان بكليرك قرباننى كسرسه ، ( بو قربان ) او كمسه إيجن جهنم آتشندن ( قورويان ) بر برده اولور . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Kim gönül hoşluğuyla ve sevabını yalnız Allâhü Teâlâ’dan bekleyerek kurbanını keserse, (bu kurban) o kimse için cehennem ateşinden (koruyan) bir perde olur.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:   24   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

KURBAN

 

Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci günleri ile on birinci, on ikinci gecelerinde kurban olma şartlarını ve sebeplerini taşıyan, ibadet ve Allâh’a yakınlık niyeti ile kesilen deve, manda, sığır, koyun ve keçi gibi beş nevi hayvana kurban denir.

Zarûrî ve aslî ihtiyaçlarından ve borçlarından sonra nisab miktarı malı olan her Müslümanın senede bir kere Kurban Bayramı günlerinden birinde kurban kesmesi vaciptir. Birinci gün kesmek efdaldir.

 

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

• “Kurban Bayramı günü, Allâhü Teâlâ indinde, günlerin en büyüklerindendir.”

• “Kurban kesiniz ve ona iyi muâmele ediniz. Muhakkak bir kimse kurbanını alır, onu kıbleye çevirip keserse, kıyamet gününde o kurbanın kanı ve tüyü, onu koruyan iki kale olur. Muhakkak kurbanın kanı, Hz. Allâh’ın muhafazasında toprağa düşer. (Kurban keserek) azıcık bir infâk (yani Allah rızası için harcama) sebebiyle çok mükâfâta nâil olursunuz.”

• “Kim, Kurban Bayramı gününde kesmek için kurbanına yaklaşırsa, Allâhü Teâlâ’nın rahmeti de cennette ona yaklaşır. Kurbanını kestiği zaman, kanından akan ilk damla ile birlikte Hz. Allah, onu mağfiret eder. Allâhü Teâlâ, o kurbanı kıyamet gününde (kabirden) mahşere kadar onun için binek kılar, (kurbanın) derisi ve her kılı adedince ona sevap ihsân eder.”

Gücü yeten kimsenin, Allah rızası ve şefâate nâil olmak niyetiyle Peygamberimiz (s.a.v.) Hazretleri için bir kurban kesmesi menduptur.

Aliyyü’l-Murtezâ (k.v.) biri kendisi için, biri Resûl-i Ekrem Efendimiz için olmak üzere iki koç kurban eder ve ‘Resûlullah (s.a.v.), zât-ı şerîfleri için kurban kesmeyi bana vasiyet buyurdular.’ derdi.

Hicrî:   24   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder