13 Temmuz 2021 Salı

KURBAN BAYRAMI GÜNÜ MÜSTEHAB OLANLAR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ حَجَّ لِلهِ فَلَمْ يَرْفُثْ وَلَمْ يَفْسُقْ رَجَعَ كَيَوْمِ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ. (خ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  كيم الله إيجن حج ( ويا عمره ) يابارده كوتى سوز سويلمز و كناح إشلمزسه ، آناسنين اونى دوغورديغى كونكى كبى ( كناحسز اولرق ) كرى دونر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Kim Allah için hac (veya umre) yapar da kötü söz söylemez ve günah işlemezse, anasının onu doğurduğu günkü gibi (günahsız olarak) geri döner.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:   03   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

KURBAN BAYRAMI GÜNÜ MÜSTEHAB OLANLAR

 

1) Bayram sabahı erken kalkmak.

2) Misvak kullanmak.

3) Gusletmek. (Boy abdesti almak)

4) Güzel koku sürünmek.

5) Temiz ve helâl elbise giymek.

6) Kurban Bayramı’nda imsak vaktinden bayram namazını kılıncaya kadar oruçlu gibi davranıp bir şey yiyip içmemek.

7) İlk yediğinin, kurban eti olması için yemeği namazdan sonra yemek. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kurbanın ciğerinden yerlerdi.

8) Mümkünse namaza yürüyerek gitmek.

9) Namazdan sonra eve başka bir yoldan dönmek.

10) Neşeli olmak.

11) Çok sadaka vermek.

12) “Tekabbelallâhü minnâ ve minküm” (Allah, bizden ve sizden kabul buyursun.) diyerek Müslümanlara, akraba, komşu ve sevdiklerine dua etmek ve onlarla musâfaha etmek.

13) Kurban Bayramı namazına giderken, yolda sesli tekbîr getirmek.

 

KURBAN KESTİKTEN SONRA NE YAPILIR?

 

Kurban kesildikten sonra 2 rekât teşekkür namazı kılınır. Fâtiha’dan sonra birinci rekâtte 1 Kevser Sûresi (İnnâ a‘taynâ...), ikinci rekâtte 1 İhlâs Sûresi (Kul hüvallâhü ehad...) okunur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rekât namaz kılın. Müslümanlardan hangisi bu iki rekât namazı kılıp Allâhü Teâlâ’dan bir şey isterse, Allâhü Teâlâ, o kimseye elbette istediği şeyi verir.”

“Yâ Rabbi! Bu kurban (sığır, koyun veya keçi) sendendir, sanadır ve senin rızan içindir. Lütfunla ve kereminle Halîl’in İbrâhim (a.s.) ve İsmâîl (a.s.)’dan ve Habîb’in Muhammed Mustafâ’dan (s.a.v.) kabul ettiğin gibi fazlın, lütfun ve kereminle şu âciz kulundan da kabul et; yâ Ekrame’l-Ekramîn!..” diye dua edilir, din ve dünya hâcetleri istenir.

Hicrî:   03   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder