18 Temmuz 2021 Pazar

TEŞRÎK TEKBÎRİ

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  يَا عَلِيُّ كَبِّرْ فِي دُبُرِ صَلَاةِ الْفَجْرِ مِنْ يَوْمِ عَرَفَةَ إِلَى آخِرِ أَيَّامِ التَّشْرِيقِ صَلَاةِ الْعَصْرِ. (كنز)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  يا على ، عرفه كونى صبح نمازندان إعتبارن ، تشريك كونلرينك صون كونى ( بايرامين دوردنجى كونى ) إيكندى نمازنا قدار ( هر فرض نمازين آرقاسنده تشريك ) تكبر ( ى ) كتر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Yâ Ali, Arefe günü sabah namazından itibaren, teşrîk günlerinin son günü (bayramın dördüncü günü) ikindi namazına kadar (her farz namazın arkasında teşrîk) tekbîr(i) getir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:   08   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

TEŞRÎK TEKBÎRİ

 

Hazret-i İbrâhim aleyhisselâm, Hazret-i İsmâil’i kurban olarak kesmek üzere iken Cebrâil (a.s.) “Allâhü Ekber, Allâhü Ekber” dedi. İbrâhim (a.s.) bu tekbîri işitince, “Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber” buyurdu. İsmâil (a.s.) da “Allâhü Ekber ve lillâhi’l-hamd” buyurdu.

Teşrîk tekbîri, teşrîk günlerinde alınan tekbîr demektir. Mükellef olan her Müslümana vaciptir. Bakara Sûresi’nin “Sayılı günlerde Allâh’ı zikrediniz...” meâlindeki 203. âyet-i kerîmesi, teşrîk tekbîrine işaret etmektedir.

Zilhicce ayının dokuzuncu günü Arefe’dir. Arefe günü sabah namazından başlayarak beş gün; Zilhicce’nin 13’üncü, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar -yirmi üç vakitte- her farz namazın arkasından “Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” diye tekbîr alınır.

Sol tarafa selam verildikten sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünya kelâmı konuşmadan tekbîr getirmek lâzımdır.

Teşrîk tekbîrini, münferid (namazını yalnız kılan), imam, cemaat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes okur.

 

KURBAN KESEMEYENLER NE YAPMALIDIR?

 

Kurban kesmeye mâlî vaziyeti müsait olmayanlar, bayramın birinci günü öğleden sonra altı rekât namaz kılarlar. Namaza şöyle niyet edilir:

Yâ Rabbi, âciz kulun kurban kesemedi. Kurban yerine şu vücudumu huzûrunda yere sererek kurban ediyorum, beni de kurban kesenler meyânına kabul eyle.”

1. Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 İnnâ enzelnâhü...,

2. Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 İnnâ a’taynâ...,

3. Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn...,

4. Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 İhlâs-ı şerif,

5. Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 Felak Sûresi,

6. Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 Nâs Sûresi okunur.

Her iki rekâtte bir selam verilir.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   08   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder