3 Temmuz 2021 Cumartesi

ARAFAT’TA MAĞFİRET


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَا مِنْ يَوْمٍ أَكْثَرَ مِنْ أَنْ يُعْتِقَ اللهُ فِيهِ عَبْدًا مِنَ النَّارِ مِنْ يَوْمِ عَرَفَةَ. (م)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : عرفه كونوندن باشقه ، الله تعالى ‘ نيك ، قللارينى جهنمدن دها جوق آزاد أتديكى بر كون يوقدر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Arefe gününden başka, Allâhü Teâlâ’nın, kullarını cehennemden daha çok âzâd ettiği bir gün yoktur.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   22   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

ARAFAT’TA MAĞFİRET

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

Muhakkak Allah Azze ve Celle, meleklerine, Arafat’ta vakfe sırasında vakfe yapanlarla iftihar eder ve onlara şöyle buyurur: Kullarıma bakın. Bana (benim beytime), toz toprak içerisinde, saçları dağınık bir vaziyette geldiler.”

Mağfiret; Arafat’ta bulunanlar üzerine, oraya ilk hareket ettikleri zaman inmeye başlar. Bütün günahlar mağfiret olununca, şeytan hıçkırıp dövünerek başına toprak saçar. Avenesi başına toplanıp, ‘Sana ne oldu?’ diye sorarlar. Şeytan da (Arafat’ta vakfe yapan hacıları kastederek) ‘Altmış yetmiş senedir saptırmaya çalıştığım bir topluluk, göz açıp kapayıncaya kadar mağfiret olundu.’ der.”

 

HÂCE MAHMÛD İNCÎRFAĞNEVÎ (K.S.)

 

Hâce Mahmûd İncîrfağnevî (k.s.) Hazretleri, Silsile-i Sâdât’ın 11. halkasıdır. Buhârâ’nın Vabkene kazasının İncîrfağnî köyünde doğup büyümüş, daha sonra Vabkene kazasına yerleşmiştir. Marangozlukla geçimini temin ederdi.

Hâce Ârif Rivgerî Hazretlerine intisâb etmiş, onun sohbetlerinde ve derslerinde bulunmuş, en faziletli, kâmil ve mümtaz talebesi olmuşlardır. Daha sonra da onun halîfesi olarak irşad makamına geçmişlerdir. Vabkene’de yıllarca irşâd vazifesi ile meşgul olmuş ve birçok mürîd yetiştirmiştir.

Halîfelerinden Hâce Ali Râmîtinî (k.s.) anlatır: “Hâce Mahmûd (k.s.) Hazretleri zamanında dervişlerden biri Hızır aleyhisselâm’ı görmüş ve ona, ‘Şu zamanda eteğine yapışılacak, kendisine tâbi olunacak, istikâmet üzere olan şeyh kimdir?’ diye sormuş. Hızır (a.s.) da ‘Bu dediğin sıfatlara sahip olan Hâce Mahmûd İncîrfağnevî’dir.’ demiştir.”

Hâce Ali Râmîtinî Hazretlerinin bazı talebeleri, Hızır (a.s.) ile karşılaşan dervişin kendi üstazları olduğunu fakat bunu açıklamaktan kaçındığını söylemişlerdir.

Hâce Mahmûd (k.s.), 715 (M. 1315) tarihinde âhirete irtihâl ettiler. Kabr-i şerîfleri, günümüzde, Buhârâ’nın Vabkene ve Şefirkan kasabaları arasındaki İncirî köyündedir.

Hicrî:   22   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder