11 Temmuz 2021 Pazar

KURBAN KESMEDE BAZI MEKRUHLAR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَا مِنْ أَيَّامٍ أَحَبَّ إِلَى اللهِ أَنْ يُتَعَبَّدَ لَهُ فِيهَا مِنْ عَشْرِ ذِي الْحِجَّةِ يَعْدِلُ صِيَامُ كُلِّ يَوْمٍ مِنْهَا بِصِيَامِ سَنَةٍ وَقِيَامُ كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْهَا بِقِيَامِ لَيْلَةِ الْقَدْرِ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  الله تعالى‘ يه ، إيجرسنده عبادت اولنماسى إيجن ذى الحجة آينين إلك اون كونوندن دها سوملى هجبر كون يوقدر . بو كونلرين هر برنده طوطولان بر كون ( نافله ) اوروج لر سنه لك اوروجه ، كجلرندن هر بر كجي ( عبادت ايله ) إحيا أتمك ده قدر كجسى ، نى إحيا أتميه دنكدر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Allâhü Teâlâ’ya, içerisinde ibadet olunması için Zilhicce ayının ilk on gününden daha sevimli hiçbir gün yoktur. Bu günlerin her birinde tutulan bir gün (nâfile) oruç bir senelik oruca, gecelerinden her bir geceyi (ibadet ile) ihyâ etmek de Kadir Gecesi’ni ihyâ etmeye denktir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   01   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

KURBAN KESMEDE BAZI MEKRUHLAR

 

Kurbanı yatırdıktan sonra bıçağı bilemek mekruhtur. Kesmeyen bıçağı, kurbanın boynundan kaldırıp biledikten sonra kesmek, hayvanı o hâlde bekletmek ona -eziyet olduğu için- haramdır. Lâkin böyle kesilen hayvanın etini yemek haram olmaz.

Kör bıçak ile kesmek, kör bıçağı birkaç defa sürmek, kesileceği yere bacağından sürüyerek çekmek, iliğine kadar bir hamlede kesmek, kurbanı incitmek, canı çıkmadan yüzmek, başını bir hamlede kesmek, kıbleye çevirmemek ve doğurması yakın olan hayvanı kesmek mekruhtur.

 

KURBANDA TEMİZLİK VE ETİN MUHAFAZASI

 

Hastalıksız ve sağlık kontrolleri yapılmış hayvanlar alınmalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, muhafazası ve pişirilmesinde temizliğe son derece dikkat edilmelidir.

Sakatat ile etler, aynı yerde bulundurulmamalıdır.

Kesme, yüzme ve parçalama işleri serin yerlerde yapılmalı; kan, bağırsak vs. şeyler gelişi güzel etrafa atılmamalı ve akarsulara dökülmemelidir.

Etler, kesildiği sıcaklıkta buzdolabına, poşet içine veya hava almayacak şekilde büyük parçalar hâlinde üst üste konulmamalıdır. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına konulup 12 saat dinlendirilmelidir. Hemen yenilmeyecek etler bu dinlendirmeden sonra, ihtiyaca uygun miktarlarda porsiyon yapılarak derin dondurucuya konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir.

Et, buzdolabında 2-3 gün, kıyma ise 1 gün dayanır. Eğer hemen kullanılmayacaksa, küçük paketlerde dondurucuda saklanmalıdır. Donmuş etler, çözülmesi için dondurucudan çıkarılıp buzdolabında bekletilmeli, kalorifer ve soba üzerinde, oda sıcaklığında veya ılık suda bekletilmemelidir.

Pişmiş etler sıcak iken derin dondurucuya konulmamalı, oda sıcaklığında 2 saatten fazla da bekletilmemelidir.

Çiğ eti hazırlamadan önce ve sonra, eller iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Çiğ etler için kullanılan bıçak ve kesme tahtası, meyve ve sebzeler için kullanılmamalıdır.

Hicrî:   01   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder