28 Temmuz 2021 Çarşamba

ELLİ SIDDÎKİN SEVABINA NÂİL OLMAK


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ...فَاعْمَلْ عَمَلَ امْرِئٍ يَظُنُّ أَنَّهُ لَنْ يَمُوتَ أَبَدًا وَاحْذَرْ حَذَرًا يَخْشَى أَنْ يَمُوتَ غَدًا‏. (هق)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  هيج أؤلميه جكنى ظان أدن كمسه كبى ( دنيا إيجن ) جالش . يارين أؤلجكندن قورقان كمسه كبى ده ( دنيادان ) ساقن ( آخرتين إيجن جالش ) . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: …Hiç ölmeyeceğini zanneden kimse gibi (dünya için) çalış. Yarın öleceğinden korkan kimse gibi de (dünyadan) sakın (âhiretin için çalış).”

 (Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ)

Hicrî:   18   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

ELLİ SIDDÎKİN SEVABINA NÂİL OLMAK

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular ki:

Sizden biri, Allâhü Teâlâ’dan, öğrenme meşakkati çekmeksizin ilim; aramaksızın da hidâyet vermesini ister mi? Allâhü Teâlâ’nın, sizden birinizin körlüğünü giderip (gözündeki gaflet perdesini kaldırıp), kendisini görür (işlerin hakîkatine muttali‘) kılmasını ister mi?

Dikkat edin, kim dünyaya rağbet eder ve onda emeli uzun olursa (bir ömre sığmayacak dünyevî hayallere dalmış bulunursa), Allâhü Teâlâ, o kimsenin kalbini rağbetinin çokluğu miktarınca kör eder (basîret gözünü kapatır). Kim de dünyada zühd üzere bulunur (dünyaya rağbet etmez) ve onda emeli kısa olursa, Allâhü Teâlâ, o kimseye öğrenme meşakkati olmadan ilim ve aramaksızın hidâyet verir.

Haberiniz olsun ki sizden sonra birtakım kavimler gelecek. Onların mülk ve saltanatları ancak kıtâl (öldürme) ve zulüm ile ayakta durur. Zenginlikleri ancak âcizlik ve cimrilikle olur. Sevgileri ancak dinden çıkarmak ve hevâya (nefsinin isteklerine ve bidate) tâbi olmakla olur.

Dikkat edin, sizden kim bu zamana yetişir de zengin olmaya imkânı varken fakirliğe, makam-mevki sahibi olmaya imkân bulduğu hâlde onlara tenezzül etmemeye ve (böyle kimselere) kendini sevdirme imkânı varken, sırf Allah rızası için buğzlarına ve düşmanlıklarına sabrederse, Allâhü Teâlâ, o kimseye elli sıddîkın sevabını ihsân eder.”

 

DÂVÛD ALEYHİSSELÂM’IN NASİHATİ

 

Dâvûd aleyhisselâm, oğlu Süleyman aleyhisselâm’a şöyle nasihat etti:

Henüz elde edemediğin şey için tevekkül et.

Elindekine razı ol.

Elinden kaçırdığına da sabret.”

Hicrî:   18   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder