7 Temmuz 2021 Çarşamba

KURBANIN MÜSTEHABLARI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  مَنْ بَاعَ جِلْدَ أُضْحِيَّتِهِ فَلَا أُضْحِيَّةَ لَهُ. (ك)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : كيم قربانين درسنى صطرصه ، اونون إيجن ( تام بر ) قربان ( ثواب ) يوقدر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Kim kurbanının derisini satarsa, onun için (tam bir) kurban (sevabı) yoktur.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:   27   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

KURBANIN MÜSTEHABLARI

 

Kurbanın müstehabları şunlardır:

Kurban edilecek hayvanı, kurban günlerinden evvel alıp beslemek.

Kesileceği yere incitmeden götürmek.

Kesebiliyorsa kendisi kesmek.

Kesemiyorsa ehil bir kimseye vekâlet verip, kesilirken hazır bulunmak. Peygamberimiz (s.a.v.) ciğerpâresine buyurdular ki: “Ey Fâtıma, kalk ve kurbanının kesilmesine şâhid ol. Zira kanından ilk damlası yere düştüğünde, işlediğin her bir günâhın af ve mağfiret olunur. Ve ‘İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’l-âlemine lâ şerîke leh.’ duasını oku.”

Bıçağın büyük ve keskin olması.

Kurbanın iki şah damarı ile yemek ve nefes borusunu kesmek.

Hayvanın canı çıkmadan derisini yüzmemek.

Kurbanı keserken, kurbanın âzâları (yani organları) ve parçaları mukâbilinde kendi vücudunun ve bütün âzâlarının cehennemden âzâd olmasına niyet etmektir.

 

KİŞİ HANGİ KURBANDAN YİYEMEZ

 

Kişi, nezrettiği (adadığı) kurbandan yiyemez. Usûlü (anası-babası, dedeleri ve nineleri), fürû‘u (yani çocukları, torunları), aile ve akrabalarından nafakası üzerine lâzım olanlara yedirmesi câiz olmadığı gibi gayr-i müslimlere ve zenginlere yedirmek de câiz olmaz. Yedirirse, o yedirdiği miktarın bedelini, fakirlere tasadduk etmesi lâzım gelir.

• Kişinin hayatta iken yaptığı vasiyeti üzerine, öldükten sonra malının üçte birinden kesilen kurbanı vârisleri yiyemezler, zenginlere de yediremezler. Ancak fakirlere verirler. Vârislerin kendi istekleriyle kesiverdikleri kurban yenir ve yedirilir. Zira bir kimse kurban kesse ve sevabını ölüye bağışlasa, kendi kurbanı gibi yer ve başkasına da yedirir.

Hicrî:   27   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder