30 Temmuz 2021 Cuma

UHUVVET (KARDEŞLİK)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا أَحَبَّ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيُعْلِمْهُ إِيَّاهُ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  سزدن برينز ( الله إيجن ) ، بر دين قردشنى سوديكى زمان ، بونى اوكا بلديرسين . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: Sizden biriniz (Allâh için), bir din kardeşini sevdiği zaman, bunu ona bildirsin.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   19   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

UHUVVET (KARDEŞLİK)

 

Uhuvvet; muhabbet, dostluk, kardeşlik ve bağlılık manalarınadır. Allah rızası için, karşılıksız olan âhiret kardeşliğidir. Müslümanlar arasında bulunan din kardeşliği, soy kardeşliğinden daha kıymetlidir. Bu sûretle kardeşlik bağı kuranlar birbirlerinden hiçbir menfaat beklemeden ciddî olarak ülfet ve muhabbet ederler. İşlerini birlikte müzâkere eder ve müşkil işlerinin çaresini araştırırlar. Birbirlerini birkaç gün görmeseler ararlar, bulurlar ve hâllerini sorup, gerektiğinde birbirlerine yardım ederler. Vefat edenlerinin ruhlarına sevap olan şeyler hediye ederler. Yetimlerinin mahzun kalplerini iyilik ve hediye ile sevindirirler.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Muhâcirîn-i Kirâm’dan her birini Ensâr-ı Kirâm’dan biriyle kardeş etmişlerdi. Şöyle ki;

Medîne-i Münevvere ahâlisinden olup İslâmiyet’i kabul etmiş ve Ensâr-ı Kirâm unvanını almış bulunan zâtlar, İslâm dininin telkin buyurmakta olduğu pek büyük insanî bir hayattan hakkıyla istifade etmişlerdir. Bu mübarek zâtlar, Medîne-i Münevvere’ye hicret edenleri pek sevmişlerdi. Onlara, çok yardımlarda bulunmuşlar, onlara ganimet mallarından verilen şeylerden dolayı memnun olmuşlar, ihtiyaçları olsa bile onları kendilerine tercih etmişlerdir.

“…Ve kendilerinde bir ihtiyaç bulunsa dahi onları (mümin kardeşlerini) kendilerine tercih ederler. Ve her kim de nefsinin cimriliğinden korunursa, işte felâha ermiş olanlar onlardır.” meâlindeki Haşr Sûresi’nin 9. âyet-i kerîmesi Ensâr-ı Kirâm’ın o yüksek ahlâkının faziletini tasvir buyurmaktadır. Onlar, cimrilikten temizlenmiş ve Allâh’ın himâyesine mazhar olan zâtlardır ki, dünyada da ahirette de kurtuluşa nail olmuşlardır.

İmâm Gazâlî Hazretleri İhyâu Ulûmi’d-Dîn adlı eserinde kardeşlik bağının derecesini üç mertebeye ayırır:

En aşağı mertebesi, kardeşlik bağı kurduğu kimseye her hususta başkalarına davrandığı gibi davranmak.

Orta mertebesi, kardeşlik bağı kurduğu kimseyi her hususta kendisiyle müsâvî tutmak.

En yüksek mertebesi de kardeşini kendine tercih etmektir.

Hicrî:   19   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder