9 Temmuz 2021 Cuma

KURBANA AİT BAZI HÜKÜMLER


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  إِذَا ضَحَّى أَحَدُكُمْ فَلْيَأْكُلْ مِنْ أُضْحِيَّتِهِ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  سزدن برينز قربان كستكى زمان قربانندان يسين ( كى بو مندوبدر ) . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Sizden biriniz kurban kestiği zaman kurbanından yesin (ki bu menduptur).”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   28   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

KURBANA AİT BAZI HÜKÜMLER

 

Bir kimse, vakti içinde kurbanını kesmeyip kıymetini sadaka olarak verse, kurbanı edâ etmiş olmaz.

Zengin olan kimseler kurban kesmeyip kurbanın kesileceği vakti geçirseler, kurbanın kıymetini sadaka olarak vermeleri lâzım gelir. Fakirler ve kurban nezreden (adayan) kimseler, aldıkları kurbanı kesmeyip vakti geçerse, kurbanın kendisini sadaka olarak vermeleri vacip olur.

Fıtır sadakası (fitre) ve kurban, vacip olduktan sonra mal zâyi olsa (sahibi fakir düşse) ömrü içinde bunları edâ etmedikçe bunlar kendisinden düşmez. Ya kıymetlerini veya aynını (kurbanın kendisini) sadaka olarak vermeleri vacip olur.

Zengin olan çocuk için kendi malından kurban kesilmesinde ihtilaf vardır. İhtiyatlı olan ve tercih edilen, kurban kesilmesidir.

 

KURBAN KESMEYE DÂİR

 

Kesmeden evvel hayvanın sağ ve diri olduğu bilinirse kestikten sonra kanı çıkmasa ve vücudu kımıldamasa bile kesilmekle helâl olur.

Kesilmeden evvel diri olduğu bilinmediği takdirde, kesilince kan çıkar veya hareket ederse yenir. Kanı çıkmaz ve hareket de görülmez ise yenmez.

Bâzı âlimlere göre, keserken kurbanın ağzını ve gözünü yumması, tüyünü kaldırması ve bacağını çekmesi, kesmeden evvel diri olduğunun alâmetidir. Bunların aksi ise kesmeden evvel ölü olduğunun alâmetidir. Böyle olursa yani kesmeden evvel ölmüş ise kurban olmaz, eti de yenmez.

 

ZİLHİCCE AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1442 yılı Zilhicce ayı ictimâı 10 Temmuz Cumartesi günü Türkiye saati ile 04.17’dedir. Ru’yet ise 10 Temmuz Cumartesi, Türkiye saati ile 19.09’dadır.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Türkiye, Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Cezayir, Fas, Libya, Mali, Moritanya, Senegal, Brezilya, Paraguay, Uruguay. Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 11 Temmuz Pazar günü de Zilhicce ayının 1. günüdür.

Hicrî:   28   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

 SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder