25 Temmuz 2021 Pazar

MEHİR


قَالَ اللهُ تَعَالَى:  وَاٰتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً فَاِنْ طِبْنَ لَكُمْ عَنْ شَيْءٍ مِنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيـًٔا مَرِيـًٔا. (سورة النساء، ٤)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :  ( نكاحنزه آلديغنز ) قدنلارين مهرلرينى ، يوركدن إستيرك و ( الله ، يك ) بر هديه ( سى ) اولرق ورين . بونونله برابر أكر اوندان براظنى كونل حوشليغى إيله سزه باغشلامش اولورلارسه اونى ده كونل راحتليغى إيله يين  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “ (Nikâhınıza aldığınız) kadınların mehirlerini, yürekten isteyerek ve (Allâh’ın) bir hediye(si) olarak verin. Bununla beraber eğer ondan birazını gönül hoşluğu ile size bağışlamış olurlarsa onu da gönül rahatlığı ile yiyin.”

(Nisâ Sûresi, âyet 4)

Hicrî:   15   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

MEHİR

 

Mehir, nikâh sebebi ile erkeğin kadına ödemesi vacip olan maldır. Hiç mehir zikredilmeden nikah yapılsa nikah sahihdir. Fakat ‘mehr-i misil’ vacip olur.

Mehri ne çok ağır yapıp erkeği borca boğmalı, ne de kadını rencide edecek kadar düşük tutmalıdır. Mehirde kadının kadrini yükseltmek, ihtiyaçlarını kolaylaştırmak, istikbalini temin, gönlünü tatmin etmek ve çeyizlerini hazırlamasına yardımcı olmak gibi faydalar mevcuttur. Bu sebeple günün şartlarına göre, kadının cemiyet içindeki seviyesine uygun bir mehir tayin edilmelidir.

Mehir; İki tarafın karşılıklı rıza ile bir miktar tayin edip etmemeleri itibariyle mehr-i müsemmâ ve mehr-i misil olarak ikiye ayrılır:

Mehr-i müsemmâ: Nikâh yapılırken, iki tarafın rızası ile tayin edilen para veya herhangi bir maldır.

Mehr-i misil: Nikâh yapılırken mehir zikredilmemiş ise, kadının baba tarafından olan akrabalarının mehirleri örnek alınır. Mesela, kadının kızkardeşi, halası, amca veya hala kızlarının hangisine hâli uygun ise onun mehri kadar mehir takdir edilir.

Mehir, verileceği zaman itibarı ile mehr-i muaccel ve mehr-i müeccel olmak üzere iki kısımdır:

Mehr-i muaccel: Zifaftan evvel, nişan ve düğün esnasında kadına takılan ziynet, verilen para veya alınan eşyadır. Bazı beldelerde buna “ağırlık” denir. Hattâ, verilen “yüz görümlüğü” de mehir olarak sayılabilir. Yüz görümlüğü sünnettir.

Mehr-i müeccel: Boşanma veya ölüm zamanına kadar tehir edilebilen mehirdir. Koca, mehr-i müecceli, boşanma ve ölüm zamanından evvel ödeyebileceği gibi, kadın da mehrini kocasına bağışlayabilir. Bu hususta -kadının- velisinin itiraz hakkı yoktur. Tasarruf hakkı tamamen kadına aittir.

Hicrî:   15   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder