5 Temmuz 2021 Pazartesi

İLİM MECLİSLERİNDEN AYRILMAYIN!


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  إِنَّ مَعَ الْغُلَامِ عَقِيقَةً فَأَهْرِيقُوا عَنْهُ الدَّمَ وَأَمِيطُوا عَنْهُ اْلأَذَى. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : محقق هر جوجق إيجن بر عقيقه واردر . او حالده اونون إيجن قربان كسين و ( صاجنى طراش أدرك ) اوندان أذاي دفع أدين . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Muhakkak her çocuk için bir akîka vardır. O hâlde onun için kurban kesin ve (saçını tıraş ederek) ondan ezâyı def edin.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   25   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

İLİM MECLİSLERİNDEN AYRILMAYIN!

 

Ömer bin Hattâb radıyallâhü anh şöyle buyurdu:

Muhakkak bir adam, üzerinde Tihâme Dağı kadar çok günah bulunduğu hâlde evinden çıkar. (Bir ilim meclisine rastlar ve orada anlatılan) sohbeti dinler. İşlediği günahlarından dolayı Allah’tan korkusu artar. Günahlarından tevbe edip döner de üzerinde o günahlardan hiçbir şey kalmamış (bağışlanmış) olduğu hâlde evine geri dönmüş olur.

O hâlde (Ehl-i Sünnet ve Cemaat’ten olan) âlimlerin meclislerinden aslâ ayrılmayın. Çünkü Allâhü Teâlâ, yeryüzünde, onların meclislerinin bulunduğu mekânlardan daha kıymetli bir toprak parçası yaratmamıştır.”

 

AKÎKA KURBANI MÜSTEHABTIR

 

Yeni doğan çocuğun başındaki tüylere “akîka” ismi verilir. Çocuk için Cenâb-ı Hakk’a şükür olarak kesilen kurbana da “Akîka-Nesîke kurbanı” denir.

Akîka kurbanı kesmek Hanefî mezhebinde müstehab, diğer mezheplerde sünnettir. Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden itibaren kesilebilir. Yedinci günü kesmek daha faziletlidir.

Kurban olmaya elverişli bir hayvan, akîkaya da yeterli olur. Erkek ve kız çocuk için birer kurban kesilmesi kâfîdir. Bazı âlimler, erkek çocuk için iki kurban kesilir, demişlerdir.

Akîka kurbanı kesilirken çocuğun anası yahut babası “Yâ Rabbi, bu benim çocuğumun akîkasıdır. Onun cehennem ateşinden kurtuluş fidyesi olsun.” diye dua eder.

Vaktiyle akîka kurbanı kesilmemiş olan kimse, kendi nâmına bir kurban kesebilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Allâhü Teâlâ’nın emri ile peygamberliğini ilan etmesinden sonra kendileri için ve doğduklarında iki torunu için akîka kesmişlerdir.

Akîka kurbanının etinden sahibi yiyebilir, başkalarına yedirebilir ve etin bir kısmını, tamamını veya kurbanın kendisini bağışlayabilir. Çocuklar, Allâh’ın lütfudur. Bu kurbanlar da o lütfa karşı birer şükürdür.

Hicrî:   25   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder