22 Temmuz 2021 Perşembe

TEFRİKAYA DÜŞMEYİN


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا تَرَكَ الْعَبْدُ الدُّعَاءَ لِلْوَالِدَيْنِ فَإِنَّهُ يَنْقَطِعُ عَنْهُ الرِّزْقُ. (فر)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  قل آنا – باباسنه دعاي ترك أتديكى زمان ، محقق رزقى كسلر , دارالر  . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Kul, ana-babasına duayı terk ettiği zaman, muhakkak rızkı kesilir, daralır.”

(Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Hicrî:   12   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

TEFRİKAYA DÜŞMEYİN

 

Hazret-i Allah, kullarına Şûrâ Sûresi’nin 13. âyet-i kerîmesinde (meâlen): “Dini doğru tutun, onda tefrikaya düşmeyin” diye buyurmaktadır.

Muhyiddin ibn-i Arabî Hazretleri bu âyet-i kerîmenin tefsirinde şöyle buyurmuştur: Allâhü Teâlâ, dini doğru tutmayı, yani emirleri muhafaza ve tatbik etmemizi emretti ki bu, tarih boyunca bütün milletlere verilen bir emirdir. Yine hak din üzerinde birleşmeyi, itikatta ayrılığa düşmemeyi emretti. Çünkü Hazret-i Allâh’ın yardımı cemaat üzerinedir. Hadîs-i şerîfte buyurulduğu üzere sürüden ayrılan koyun, nasıl kurda yem olursa İslâm topluluğunu terk eden kimse de helâk olur.

Hikmet ehli bir zât vefat edeceği zaman evlatlarına şöyle tavsiyede bulundu: “Bana biraz çubuk getirin.” dedi ve getirilen çubukların hepsini bir araya topladı. Evlatlarına “Haydi bunu kırın.” dedi. Kırmaya çalıştılar fakat güçleri yetmedi. Bunun üzerine çubukları teker teker onlara verip kırmalarını istediğinde, çubukların hepsini kırdılar. Evlatlarına dedi ki: “Sizler benim vefatımdan sonra işte böyle birlik içinde olursanız, bir arada durursanız,  mağlup olmazsınız. Ama dağılırsanız, düşmanlarınız sizlere galip gelir.”

Dine hizmet edenler, dini ayakta tutma üzere toplandıkları ve ayrılmadıkları müddetçe hiçbir düşman onlara zarar veremez.”

İnsanoğlu da böyledir. Dinî emirleri yerine getirirken maddeten ve manen derli toplu olursa, kendisinde iman saadeti ve meleklerin dostluğu olacağından, ne insan şeytanları ne de cin şeytanları, verdikleri vesveseler ile ona galip gelebilirler.

 

BEYİT:

 

Dermiş hakîm: Bilmediğim nesne kalmadı

Dünyayı bildi, kendini bîçâre, bilmedi Rûhî

(Osman Rûhî-i Bağdâdî)

Hicrî:   12   Zilhicce    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder