5 Ocak 2020 Pazar

HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN ALLAH İÇİN ÖFKELENMESİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَوْ وُزِنَ إِيمَانُ أَبِي بَكْرٍ بِإِيمَانِ أَهْلِ الْأَرْضِ لَرُجِّحَ بِهِمْ. (هب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  أبو بكريك إيمانى ير يوزى حلقنيك إيمانى إيله طارطلسه ألببتده هبسندن آغير كلردى  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ebûbekir’in îmânı yeryüzü halkının îmânı ile tartılsa elbette hepsinden ağır gelirdi.” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   10   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 


HAZRET-İ EBÛBEKİR’İN ALLAH İÇİN ÖFKELENMESİ

 
Bakara Sûresi’nin “Hani, kim var Allâh’a güzel bir ödünç ile ödünçte bulunur, Allâhü Teâlâ da ona kat kat fazlasıyla ihsan buyurur” meâlindeki 245. âyet-i kerîmesi nâzil olunca Yahûdîler: “Allah -hâşâ- fakir, biz ise zenginiz” dediler. İbn-i Abbas (radıyallâhü anhümâ) şöyle anlattı:
Ebûbekr-i Sıddîk (r.a.) bir gün Yahûdîlerin meclislerinden birine gitmişti. Onlar, bilginlerinden ve ruhbanlarından Fenhâs denilen bir adamın etrafına toplanmışlardı.
Hz. Ebûbekir (r.a.) ona dedi ki: “Yazık sana ey Fenhâs! Allah’tan kork ve Müslüman ol. Vallâhi sen şüphesiz bilirsin ki Muhammed Resûlullah’tır, siz onu yanınızdaki Tevrat’ta yazılmış bulursunuz.”
Fenhâs: “Bizim -hâşâ- Allâh’a ihtiyâcımız yoktur, bilakis o bize muhtaçtır. Ve biz onun bize yalvardığı kadar ona yalvarmıyoruz. Herhâlde biz ondan zenginiz. Eğer o, peygamberinizin zannettiği gibi zengin olsaydı, bizden borç istemeye tenezzül etmezdi.” gibi sözler söyledi.
Bunun üzerine Hazret-i Ebûbekir (r.a.) öfkelendi, Fenhâs’ın yüzüne şiddetli bir tokat vurdu ve dedi ki: “Nefsim kudretinde olan Allâh’a yemin ederim ki bizimle senin arandaki ahid olmasaydı boynunu vururdum, ey Allâh’ın düşmanı!”
Fenhâs da, Resûlullâh’a (s.a.v.) gidip: “Yâ Muhammed, arkadaşının bana yaptığına bak!” diye şikâyet etti.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Ey Ebûbekir, ne sebeple böyle yaptın?” diye sordular. Hazret-i Ebûbekir (r.a.):
“Yâ Resûlallâh, o pek büyük laf etti: Zannediyor ki Allah fakir, onlar zenginlermiş. Bunu söyleyince Allah için kızdım ve yüzüne bir tokat vurdum” dedi.
Fenhâs: “Ben öyle bir şey söylemedim” diye inkâr etti.
İşte bunun üzerine Allâhü Teâlâ, Hazret-i Ebûbekir’i tasdik ederek Âl-i İmrân Sûresi’nin 181. âyet-i kerîmesini indirdi (meâlen): “Elbette Allah, onların: ‘Herhâlde Allah fakirdir, bizler zenginiz’ diyenlerin sözlerini işitti. O dediklerini, peygamberleri haksız yere öldürdükleriyle beraber yazacağız da diyeceğiz ki: O yakıcı (cehennem) azâbını tadınız.” 
(Elmalılı, Hak Dîni Kur’ân Dili Tefsîri, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   10   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder