23 Ocak 2020 Perşembe

AKILLI KİMDİR?



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ تَعَالَى يَبْغُضُ كُلَّ عَالِمٍ بِالدُّنْيَا جَاهِلٍ بِالْآخِرَةِ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  محقق الله تعالى دنيايه آئت إشلرى أؤكرنب ده آخرت حقنده جاهل قلان كمسلره بغض أدر   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ dünyaya âit işleri öğrenip de âhiret hakkında câhil kalan kimselere buğzeder.” 
(Münâvî, Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   28   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi

AKILLI KİMDİR?

 
İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri bir mektubunda şöyle buyurmaktadır:
“Sen bil ki şu dünya, görünüşte çok tatlıdır. Onda sûrî (görünüşte) bir tazelik vardır. Lâkin hakîkatte öldürücü bir zehir ve faydasız maldır. Dünyaya bağlanmakta hiçbir menfaat yoktur. Ona meyleden rezil ve rüsvay olur, meftûn olan ise delidir. Dünyanın hükmü, altınla kaplanmış pisliğin hükmü gibidir. Hâli ise şekerle karışmış olan zehirin hâli gibidir.
Akıllı insan, (yarın âhirette) alıcısı olmayan bu mala aldanmaz ve bunun gibi fâsid şeylere bağlanmaz. Bu sebeple bazı fıkıh âlimleri şöyle hüküm vermişlerdir:
Bir insan, malının akıllı kimselere verilmesini vasiyet etmiş olsa o mal zâhidlere verilir. Çünkü onlar dünyadan yüz çevirmişlerdir. Onların dünyadan kaçınmaları akıl ve zekâlarının kemâline delâlet eder.
 (Mektubât-ı İmâm-ı Rabbânî, c.1, m. 50)
 
İMÂM BUHÂRÎ’NİN (RAH.) ÜSTÜN ZEKÂSI
 
İslâm âlimleri tarafından kendisine, hadîs ilminde “Emîru’l-Müminîn” unvânı verilen İmam Buhârî (rah.), hâfıza itibâriyle hârika bir fıtrata sâhip idi. Verrâk Muhammed bin Ebî Hâtim’den (rah.) rivâyet olunur ki:
“İmam Buhârî daha pek genç iken, yaşlı zâtlarla beraber hadîs-i şerîf dinlemeye gider, fakat dinlediği, işittiği hadîsleri yazmadan dönerdi.
Aradan böyle günler geçmiş. Arkadaşlarının: “Niçin yazmıyorsun?” diye tekrar tekrar söylenmeye başlamaları üzerine İmâm Buhârî (rah.): “Zanneder misiniz ki ben boş yere gidip gelir, günlerimi zâyi ederim? Çıkarınız bakalım ne yazdınız?” der. Onlar da yazdıklarını çıkarırlar. On beş binden fazla hadîs yazdıkları görülür. İmam Buhârî (rah.) bu hadîs-i şerîflerin tamamını, onların yazılarındaki bazı noksanları da tamamlayarak ezbere okumaya başlayınca hepsi hayrette kalır. Kendi kitaplarını tashîhe koyulurlar ve bu genç muhaddise kimsenin üstün gelemeyeceğine hükmederler.”
Hicrî:   28   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder