17 Ocak 2020 Cuma

CUMA GÜNÜNÜN FAZÎLETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا كَانَ يَوْمُ الْجُمُعَةِ فَزِعَ لَهُ الْخَلَائِقُ إِلَّا الْجِنُّ وَالْإِنْسُ وَإِنَّهُ لَتُضَاعَفُ فِيهِ الْحَسَنَةُ وَتُضَاعَفُ فِيهِ السَّيِّئَةُ. (حلية)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  جمعه كونى اولديغى زمان ، جنلر و إنسانلر خارج بتون مخلوقات ، او كوندن ( قيامت قوباجاغندان ) قورقارلر . و محقق جمعه كونونده إيلكلر ( يك ثوابى ) قاتلانر ، كوتولكلر ( يك جزاسى ) ده قاتلانر   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cuma günü olduğu zaman, cinler ve insanlar hâriç bütün mahlûkât, o günden (kıyâmet kopacağından) korkarlar. Ve muhakkak cuma gününde iyilikler(in sevâbı) katlanır, kötülükler(in cezâsı) da katlanır.” 
(Ebû Nuaym, Hilyetü’l-Evliyâ)
Hicrî:   22   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi

CUMA GÜNÜNÜN FAZÎLETİ

 
Cuma günü, Müslümanlarca pek mübârek bir gündür. Bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Âdem Aleyhisselâm o gün yaratılmış, o gün cennete konulmuş ve o gün cennetten çıkarılmıştır. Kıyâmet de ancak bir cuma gününde kopacaktır.”
Cuma günü, Müslümanlarca bir bayram mesâbesinde olduğundan bu günde Müslümanların diğer zamanlardan daha çok tahâret ve nezâfete (temizliğe) riâyet etmeleri îcâb eder. Bundan dolayıdır ki; Müslümanların cuma günlerinde cuma namazı için gusül abdesti almaları, güzel kokular kullanmaları, temiz elbiseler giymeleri bir sünnettir ve İslâm âdâbındandır.
Bu mübârek cuma gününde Müslümanlar, mescitlerde toplanarak hutbeleri dinler, namazlarını birlikte kılarak Cenâb-ı Hakk’a birlikte duâ edip niyazda bulunurlar. Aralarında İslâm kardeşliği ve ictimâî bağlılıkları bu vesîle ile tecellî etmiş olur. Bu namazı edâdan sonra ya başka ibâdetlerle meşgul olurlar veya dostlarını, akrabalarını ziyârete giderler veyâhut yine ticâretleri ile ve sâir işler ile meşgul olmaya başlarlar.
Hazret-i Osman (radıyallâhü anh)’ın hilâfeti zamanına kadar cuma ezanı, yalnız hatîbin minbere çıktığı zaman okunan ezandan ibâret idi. Daha sonraları Müslümanlar çoğaldığı için Hazret-i Osman’ın (r.a.) hilâfeti zamanından îtibaren cuma namazından evvel de mescitlerin dışında namaz vaktinin girdiğini gösteren bir ezan daha okunmaya başlanılmıştır ki, buna “dış ezanı” denilir.
Velhâsıl, cuma gibi mübârek vakitlerin kadrini bilmeli, hayatı beyhûde yere zâyi etmemeli, güzel ibadetler ile meşrû hareketler ve muâmelelerle meşgul olmaya devam etmelidir.
 
BEYİT:
 
Kullar tedbîr eder, Hudâ takdîr,
Hâsıl olmaz hilâf-ı emr-i Kadîr. (Lâ edrî)
Yani: Allah takdir eder, insanlar tedbir alır. Allâh’ın takdirine muhalif bir şey olmaz.
Hicrî:   22   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder