20 Ocak 2020 Pazartesi

Ashâb-ı Bedir...RİFÂA BİN RÂFİʻ (r. anhümâ)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ عِنْدَ لِسَانِ كُلِّ قَائِلٍ فَلْيَتَّقِ عَبْدٌ رَبَّهُ وَلْيَنْظُرْ مَاذَا يَقُولُ. (هب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  محقق الله عززه و جلله ، هر سويلينيك سويلديكينى إشتر و بلير . او حالده قُلْ ، رابندن قورقسون و نه سويليه جكنى إي دوشونسون  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allah Azze ve Celle, her söyleyenin söylediğini işitir ve bilir. O hâlde kul, Rabb’inden korksun ve ne söyleyeceğini iyi düşünsün.” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   25   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi

Ashâb-ı Bedir...RİFÂA BİN RÂFİʻ (r. anhümâ)

 
Rifâa bin Râfi’, Ensâr’dan olup Hazrec Kabîlesi’nin Zürayk oğullarındandır. Babası Râfiʻ bin Mâlik’in de Ashâb-ı Bedir’den olduğuna dair rivâyet vardır.
Rifâa Hazretlerinin künyesi “Ebû Muâz” olup vâlidesi, Ümmü Mâlik binti Übey bin Selûl’dür.
Rifâa Hazretleri, Sahîh-i Buhârî’de de geçtiği üzere Bedir Gazâsı’nda bulunmuştur. Babasıyla birlikte Akabe ve Rıdvân Beyʻati’nde, Uhud, Hendek ve diğer bütün gazâlarda bulunmuştur.
Hicret-i seniyyenin 41 veya 42. senesinde, Hazret-i Muâviye zamanında irtihâl etmiştir. Yine Ashâb-ı Bedir’den olan Hallâd bin Râfiʻin kardeşidir. (Esmâ-i Ashâb-ı Bedir)
Peygamber Efendimizden (s.a.v.), Hazret-i Ebûbekr-i Sıddîk ve Ubâde bin Sâmit’den hadîs-i şerîf rivâyet etmiş, kendisinden de iki oğlu Ubeyd ve Muâz, yeğeni Yahyâ bin Hallâd ve onun oğlu Ali bin Yahyâ rivâyette bulunmuşlardır. (İbn-i Hacer, el-İsâbe.)
Hazret-i Rifâa (radıyallâhü anh) şöyle anlattı: “Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) ile Medîne namazgâhına çıkıyorduk. O, etrafta insanların alışveriş yaptıklarını gördü ve ‘Ey tüccar topluluğu!’ diye seslendiler. Tamamı bunu işitip Resûlullâh’a döndüler: ‘Takvâlı, iyi ve dürüst olmayan tüccâr kıyâmet günü fâcirler (günahkârlar) olarak kabirlerinden kaldırılacaklardır.’ buyurdular.” (Sünen-i Kübrâ, Beyhakî)
Hz. Rifâa’dan (radıyallâhü anh) şöyle rivâyet olundu: Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Ensâr’a şöyle duâ ettiler: “Allâh’ım! Ensâr’ı mağfiret et, onların evlatlarını, torunlarını, âzâdlı kölelerini ve komşularını da mağfiret et!” 
(Sahîh-i İbn-i Hibbân)
Hicrî:   25   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder