11 Ocak 2020 Cumartesi

Ashâb-ı Bedir….RÂFİʼ BİN MÂLİK BİN ACLÂN (r.a.)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنْ لَمْ تَغُلَّ أُمَّتِي لَمْ يَقُمْ لَهُمْ عَدُوٌّ أَبَدًا. (طس)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  أكر أمتم ( أمانته ) خيانت أتمزلرسه هجبر دشمان آصلا اونلره قارشى دوراماز  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Eğer ümmetim (emânete) hıyânet etmezlerse hiçbir düşman asla onlara karşı duramaz.” 
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)
Hicrî:   16   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 

Ashâb-ı Bedir….RÂFİʼ BİN MÂLİK BİN ACLÂN (r.a.)

Ensâr’dan ve Hazrec Kabîlesi’nin Benî Zurayk kolundandır. Künyesi Ebû Mâlik’tir. Rifâa, Hallâd ve Mâlik isminde üç oğlu vardı. Bunlardan Rifâa ve Hallâd, Bedir Gazâsı’nda bulunmuşlardır.
Râfiʻ Hazretlerinin ise Bedir’de bulunup bulunmadığı ihtilaflıdır. Akabe Bey’ati’nde bulunmuş, Uhud Gazâsı’nda şehîd olmuştur. (Esmâ-i Ashâb-ı Bedir)
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), onu Saîd bin Zeyd (r.a.) ile kardeş yapmıştı. (Tabakât-ı İbn-i Sa’d)
Râfiʻ Hazretleri câhiliye zamanında da kâmillerden sayılırdı. O devirde okuma-yazma bilen, iyi ok ve mızrak atanlara “kâmil” denirdi. Bu vasıfların hepsi onda vardı. O devirde okuma-yazma bilen pek azdı.
Hazrec Kabîlesi’nden ilk Müslüman olan Râfiʻ Hazretleridir. Râfiʻ Hazretleri, Muâz bin Afrâ ile umre için Mekke-i Mükerreme’ye gitmişlerdi. Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) haberini orada işitince yanına geldiler. Peygamberimiz (s.a.v.) onları İslâm’a davet edince, Müslüman olarak Medîne’ye döndüler.
Akabe Beyʻati’nde, Peygamberimizin (s.a.v.) Ensâr’dan seçtiği on iki nakîbden (temsilciden) biri idi. Akabe’de Resûlullah (s.a.v.) Efendimizden, nâzil olan Kur’ân-ı Kerîm âyetlerini öğrenmiş, Medîne-i Münevvere’ye döndüğünde kavmini bir yerde toplayıp onlara okumuş ve nicelerinin hidâyetine vesîle olmuştu. (el-İsâbe fî-Maʻrifeti’s-Sahâbe)
Medîne-i Münevvere’de, Yûsuf Sûresi’ni ilk okuyan odur. Medîne-i Münevvere’de, içinde Kur’ân-ı Kerîm okunan ilk mescid, Râfiʻ Hazretlerinin aşîreti olan Benî Zurayk’ın mescididir.
Oğlu Rifâa (r.a.) kendisinden şu hadîs-i şerîfi rivâyet etti:
Cebrâil Aleyhisselâm, Peygamber Efendimize (s.a.v.) gelerek: “Yâ Resûlallah, aranızda Bedir’de bulunanların kadri nasıldır?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Onlar bizim derece bakımından üstünlerimizdir” buyurdular. Cebrail (a.s.) da: “İşte meleklerden orada bulunanlar da diğer meleklere öylece üstündür” dedi. 
(Üsdü’l-Gâbe)
Hicrî:   16   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder