20 Ağustos 2019 Salı

ASHÂB-I BEDİR….Hureym bin Fâtik



عَنْ خُرَيْمِ بْنِ فَاتِكٍ اَلْأَسَدِيِّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صَلَّى صَلَاةَ الصُّبْحِ فَلَمَّا انْصَرَفَ قَامَ قَائِمًا فَقَالَ عُدِلَتْ شَهَادَةُ الزُّورِ بِالشِّرْكِ بِاللهِ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ ثُمَّ تَلَا هَذِهِ الْآيَةَ: وَاجْتَنِبُوا قَوْلَ الزُّورِ... (ت)
خُرَيْمِ بَنْ فاتِك رضى الله عنه دان روايت اولندى : رسول الله  أفندمز  ( )  صباح نمازنى قلدى . نمازى بتردكدن صكره آياغه قالقارق أوج دفعه " يالان يره شاهدلك ( كوناح باقمندان ) اللهه شرك قوشمايه معادل قلندى ." بيوردولر . صكره ده " يالان يره شاهدلكدن ساقننز ..." ( مآلنده كى حج سوره سى  ٣٠ ) آيتنى اوقودولر .
Hureym bin Fâtik radıyallâhü anh’ten rivâyet olundu:  Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) sabah namazını kıldı. Namazı bitirdikten sonra ayağa kalkarak üç defa: “Yalan yere şâhitlik (günah bakımından) Allâh’a şirk koşmaya muâdil kılındı.” buyurdular. Sonra da “Yalan yere şâhitlikten sakınınız…” (meâlindeki Hac Sûresi 30.) âyetini okudular. 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   15  Zilhıcce   1440  Fazilet Takvimi   

ASHÂB-I BEDİR….Hureym bin Fâtik

 
Muhâcirlerden ve Esedoğullarından olan Hureym bin Fâtik (radıyallâhü anh) Hazretleri kardeşi Sebre ile birlikte Bedir Gazâsı’nda bulunmuştur. Kendisinden hadîs-i şerîfler rivâyet olunmuştur.
Hureym Hazretlerinden rivâyet olundu: Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
İnsanlar dört kısım olup bunların da altı türlü ameli vardır:
İnsanların bir kısmı vardır ki ona dünya ve âhirette bolluk verilmiştir.
Kimisi vardır, ona dünyada bolluk âhirette darlık verilmiştir.
Kimisi vardır, ona da dünyada darlık âhirette bolluk verilmiştir.
Kimisi de dünyâda ve âhirette bedbahttır, nasipsizdir.
Amellere gelince: Ameller ya iki şeyden birine (cennet veya cehenneme) girmeye sebep olurlar. Yahut karşılığı (sevâbı veya günâhı) misli misline verilir. Yahut sevâbı on katı verilir, yahut yediyüz katı verilir.
Cennet ve cehenneme girmeye sebep olan ameller:
Bir kimse Hz. Allâh’a hiçbir şeyi şirk koşmaksızın Müslüman olarak ölür ise ona cennet vacip olur. Kim de kâfir olarak ölürse ona da cehennem vacip olur.
Misli misline olanlar: Bir kimse bir haseneyi işlemeyi kasdeder, ama işleyemez. Fakat Allâhü Teâlâ o kimsenin kalbini ve o ameli işlemeye ne kadar hırslı olduğunu bilmektedir. İşte o kimseye, o kastettiği amelin bir misli -işlemiş gibi- sevap yazar. Bir kimse bir günah işlemeyi kasdeder ama işlemezse ona günah yazılmaz. Ama günâhı işlerse ona amelinin misli olarak sadece bir günah yazılır, kat kat günah yazılmaz.
Kat kat olanlar: Bir kimse de kasdettiği hayırlı ameli işlerse ona on misli sevap yazılır. Kim de Allah (c.c.) yolunda infakta bulunursa ona yedi yüz kat sevap yazılır. 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   15  Zilhıcce   1440  Fazilet Takvimi   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder