4 Mayıs 2019 Cumartesi

RAMAZÂN-I ŞERÎF’TE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBÂDETLER



قَالَ اللهُ تَعَالَى: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِۤي اُنْزِلَ فِيهِ القُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ... (سورة البقرة، ١٨٥ )
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )   ."  رمضان آي . او اؤيله بر آيدركى . او آيده إنسانلره دوغرى يولى كوسترن و آجق آيتلرى إهتوى أدن ، حق إيله باطلين آراسنى آيران قرآن كريم إنديرلدى . اونون إيجن سزدن رمضان آينده حاضر بولونان او آين اوروجونى طوطسون ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ramazan ayı, o öyle bir aydır ki, o ayda insanlara doğru yolu gösteren ve açık âyetleri ihtivâ eden, hak ile bâtılın arasını ayıran Kur’ân-ı Kerîm indirildi. Onun için sizden Ramazan ayında hazır bulunan, o ayın orucunu tutsun...” 
(Bakara Sûresi, âyet 185)
Hicrî:   29  Şaban   1440  Fazilet Takvimi   

RAMAZÂN-I ŞERÎF’TE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBÂDETLER

 
Mübârek Ramazân-ı şerîf ayı, 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden âzâd olmaya vesiledir.
• Ramazân-ı şerîf ayı, gündüzleri oruçla, geceleri terâvih namazlarıyla ihyâ edilir.
• Ramazân-ı şerîf Kur’ân ayıdır. Bu itibarla, Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilen herkes, bu ayda Kur’ân-ı Kerîm’i hatmetmelidir. (Kur’ân okumasını bilmeyenler bu ayı fırsat bilip öğrenmeye gayret etmelidirler.)
• Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şâbân-ı şerîfin son gününü Ramazan’ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında iki rekât “Yâ Rabbi, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için” niyeti ile teşekkür namazı kılınır.
Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rekâtte bir “İnnâ a’taynâ..”, ikinci rekâtte bir İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup duâ yapılır.
• Birinci on gün içinde, mümkünse, tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.
• İkinci on gün içinde mümkünse, yine tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.
• Üçüncü on gün içinde ise tevbe-istiğfar, hatm-i enbiyâ ve 7 salât ve selâmdan sonra mümkünse hatm-i istiğfar yapılıp, (yâni 1001 defa, “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” denildikten) sonra da 7 veya 70 salât ve selâm okunur, duâ edilir.
• İftara yakın “Allâhümme yâ vâsia’l-mağfirati, iğfirlî.
• İftarda da “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” veya “Zehebe’z-zameu vebtelleti’l-urûku ve sebete’l-ecru inşâallâhü teâlâ” duâları okunur. 
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   29  Şaban   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder