19 Mayıs 2019 Pazar

TEVBE VE İSTİĞFAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلسَّحُورُ أَكْلُهُ بَرَكَةٌ، فَلَا تَدَعُوهُ وَلَوْ أَنْ يَجْرَعَ أَحَدُكُمْ جُرْعَةً مِنْ مَاءٍ، فَإِنَّ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى الْمُتَسَحِّرِينَ. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( )  ،"  صحور يمكى يمك بركتدر . بر يودوم صو إيله ده اولسه صحورى ترك أتمينز . زيرى صحور يابانلره الله عززه وجلله رحمت ، ملكلرى ده إستغفار أدرلر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sahûr yemeği yemek berekettir. Bir yudum su ile de olsa sahûru terk etmeyiniz. Zîra sahûr yapanlara Allah Azze ve Celle rahmet, melekleri de istiğfar ederler.” 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   11  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   

TEVBE VE İSTİĞFAR

 
Kulun tevbesi samîmî ve ihlâslı olursa sâhibini günah kirlerinden temizler, hâlis altın gibi insanı saf kılar ve kadrini kıymetini yüceltir. Bu sebeple istiğfârı dilden hiç düşürmemelidir.  Resûl-i Ekrem (s.a.v.): “Ey insanlar, Allâh’a tevbe ediniz. Muhakkak ben günde yüz defa Allâh’a tevbe ediyorum.” buyururlardı. (S. Müslim)
Tâbiînden İmâm Zührî (r.a.): “Ramazân-ı şerîf ayında okunan bir tesbih, diğer aylarda okunan bin tesbihten daha fazîletlidir.” buyurmuştur. (Tirmizî)
Tâbiînden Katâde Hazretleri de: “Ramazân-ı şerîfte affolunamayan kimse, diğer aylarda da affa mazhar olamayacak demektir.” buyurmuştur.
 
KADİR GECESİ’Nİ BULMAK
 
İmâm-ı Şa’rânî Hazretleri, Kadir Gecesi’nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazân-ı şerîfin ilk gününe göre şöyle tesbit etmiştir. Ramazân-ı şerîf:
• Pazar günü girerse, 28’i 29’a bağlayan gece.
• Pazartesi günü girerse, 20’yi 21’e bağlayan gece.
• Salı günü girerse, 26’yı 27’ye bağlayan gece.
• Çarşamba günü girerse, 18’i 19’a bağlayan gece.
• Perşembe günü girerse, 24’ü 25’e bağlayan gece.
• Cuma günü girerse, 16’yı 17’ye bağlayan gece.
• Cumartesi günü girerse, 22’yi 23’e bağlayan gece.
İmâm-ı Şa’rânî Hazretleri 30 sene Kadir Gecesi’yle bu usûle göre müşerref olmuşlardır. Birçok evliyâ, bu usûlle Kadir Gecesi’ni bulmuşlardır. Kadir Gecesi’nin bu ay içerisinde hangi gece olduğunun gizlenmesi, müminlerin her geceyi Kadir Gecesi bilip, her gece çokça ibâdet etmeleri içindir. Kadir Gecesi’nde hava berrâk ve güzel olur. O gece her şey Hz. Allâh’a secde eder. Denizlerin suyu bir an için tatlılaşır. Müminler, aff-ı ilâhî ve mağfiret-i sübhâniyeye mazhar olurlar. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neş.)
Bu hesaba göre Ramazân-ı şerîf hangi gün girerse girsin, Kadir Gecesi, cumartesiyi pazara bağlayan geceye isâbet etmektedir. Ramazân-ı şerîfin ikinci yarısındaki iki adet cumartesi gününden 17, 19 gibi tek sayılı gecelerden biri Kadir Gecesi olabilir.
Hicrî:   11  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder