21 Mayıs 2019 Salı

İNSANLARLA İYİ GEÇİNMEK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلّٰهِ حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ. (خ)
رسول الله  أفندمز  ( )  ،"  كيم يالان سوزى و اونونله عمل أتمي ترك أتمزسه اونون يمسنى و إجمسنى ترك أتمسنه الله تعالى نين إهتياجى يوقدر . ( يعنى الله عندنده اوروجى مقبول دكلدير ." )
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim yalan sözü ve onunla amel etmeyi terk etmezse onun yemesini ve içmesini terk etmesine Allâhü Teâlâ’nın ihtiyacı yoktur (yani Allah indinde orucu makbul değildir).” 
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   16  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   

İNSANLARLA İYİ GEÇİNMEK


İnsanlar birbirleriyle güzel geçinmeli, yumuşak sözlerle konuşmalıdır. Allâhü Teâlâ, kullarının birbirlerine göstermeleri lâzım olan şefkat ve ülfeti âyet-i kerîmelerde şöyle beyan buyurmuştur (meâlen):
“Sulh hep hayırdır, nefislerse kıskançlığa hazırlanagelmiştir, eğer arayı düzeltir ve geçimsizlikten sakınırsanız şüphe yok ki Allah, yapmakta olduğunuz her şeyden haberdardır.” (Nisâ Sûresi, âyet 128)
“Yine de sen onları affet ve (yaptıklarına) aldırış etme. Şüphesiz Allah ihsanda bulunanları (iyilik edenleri) sever.” (Mâide Sûresi, âyet 13)
Hadîs-i kudsîlerde şöyle buyurulmuştur:
“Ey Âdemoğlu! Elini vicdanına koy ve kendin için sevip arzu ettiğini başkaları için de sev.”
“Ey Âdemoğlu! Sertlik ve katılığı, gıybeti, koğuculuğu terk edenin kalplerde sevgisini arttırırım. Onu ayıplardan ve şüphelerden uzak kılarım.”
“Ey Âdemoğlu! Nasıl merhamet edersen, öylece merhamet olunursun. Sen kullarıma karşı merhametli olmadığın takdirde, benden nasıl rahmet umarsın?”
Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) ümmetine ve ashâbına güzel geçinmenin yollarını öğretip anlatarak bunun fazîletlerini ve faydalarını hadîs-i şerîflerinde şöyle beyan buyurmuştur:
“Kim ki Müslüman kardeşini dünyada sevindirirse, Hak Teâlâ onu hem dünyada hem de âhirette sevindirir. Kim de Müslüman kardeşinin dünyada bir sıkıntısını giderirse, Hak Teâlâ da onu kıyâmet günü sıkıntılarından kurtarır.”
“Allâhü Teâlâ’nın bir kulu, mümin kardeşlerine yardımda bulunursa, Allâhü Teâlâ da ona yardım eder.”
“Anne babasına ihsanda bulunup ikram eden kimse için cennetin iki kapısı açıktır.”
“Allâhü Teâlâ, kendi evladına yardım eden kimseye rahmet eylesin.” Anne babanın evlatlarına en büyük yardımı ise çocuklarını kendilerine karşı isyana sevk edecek bir şey emretmemeleridir.
Hicrî:   16  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder