10 Mayıs 2019 Cuma

GECE NAMAZ KILMANIN FAZÎLETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ كَثُرَتْ صَلَاتُهُ بِاللَّيْلِ حَسُنَ وَجْهُهُ بِالنَّهَارِ. (ه)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  كجه جوق نماز قلانين ( او نمازين نورى سببيله ) كوندوز يوزى كوزل اولور ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Gece çok namaz kılanın (o namazın nuru sebebiyle) gündüz yüzü güzel olur.” 
(Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   04  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   

GECE NAMAZ KILMANIN FAZÎLETİ

 
Gece kalkıp ibâdet etmek çok fazîletlidir. Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“(Ey insanlar!) Selâmı yayınız, yemeği yediriniz, sıla-i rahim yapınız, insanlar uykuda iken geceleri namaz kılınız ki cennete selâmetle girebilesiniz.”
 (M. Ahmed)
“Benim şu mescidimde kılınan namaz, başka yerlerdeki on bin namaza mukâbil olur. Mescid-i Haram’da kılınan namaz, yüz bin namaza mukâbil olur. Ribât (din düşmanlarına karşı nöbet) mahallinde kılınan namaz, iki bin namaza mukâbil olur. Bunların tamamından sevap cihetinden üstün olanı şu iki rekâttır ki, kul onu gecenin yarısında kılar ve o kıldığı namaz ile sadece Allâhü Teâlâ’nın indinde olan şeyi (rızâsını) murad eder.”
“Kulun, Cenâb-ı Hakk’ın rahmetine en çok yaklaştığı vakit, gecenin nihâyetindedir. Eğer o saatte Allâh’ı zikredenlerden olmaya gücün yeter ise, sen de o vakit zikir ve ibâdet et.” (Sünen-i Tirmizî)
“Kıyâmet günü insanlar bir araya toplandığında bir münâdi şöyle ilan eder: Vücûdları döşekten uzak olan yani sabaha kadar uyumayıp ibâdet eden kimseler nerededir?” O vakit onlar kalkarlar –ki pek az kimselerdir-, hesab görmeden cennete girerler. Sonra diğer insanların hesaba çekilmesi emrolunur.”
 (Sahîh-i İbn-i Hıbbân)
İhyâu Ulûm’da İmâm Gazalî (rahimehullah) buyurdu ki:
Hak Celle ve Alâ Hazretlerinin: “Sabır ve namaz ile yardım talep ediniz” –meâlindeki- Bakara Sûresi’nin 45. âyet-i kerîmesindeki namazdan murad bazılarına göre gece namazıdır. Çünkü insan bunun zorluğuna sabretmekle nefsine karşı mücâdelede Cenâb-ı Hak’tan yardım talep etmiş olur.
Peygamber Efendimize (s.a.v.): “Hangi duâ Allah katında makbuldür?” diye sorulunca, buyurdular ki: “Gecenin son üçte birinde ve beş vakit namazın ardında yapılan duâdır.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   04  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder