قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ اسْتَخْلَصَ هَذَا
الدِّينَ لِنَفْسِهِ، وَلَا يَصْلُحُ لِدِينِكُمْ إِلَّا السَّخَاءُ وَحُسْنُ
الْخُلُقِ، أَلَا فَزَيِّنُوا دِينَكُمْ بِهِمَا. (طب)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) ،" محقق
الله تعالى كندى ذاتى إيجن بو دينى ( إسلامى ) حالس قلدى ( سَجتِ و راضى اولدى ) .
و دينى نزه ياقشان آنجق جومرتلك و كوزل آحلاقدر . دقت أدين ، سز دينينزى بو إيكسى
إيله سوسلين ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ kendi zâtı için bu dîni (İslâm’ı) hâlis kıldı (seçti ve râzı oldu). Ve dîninize yakışan ancak cömertlik ve güzel ahlâktır. Dikkat edin, siz dîninizi bu ikisiyle süsleyin.”
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî: 17 Ramazan 1440 Fazilet
Takvimi
CÖMERT ALLÂH’A YAKINDIR
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Muhakkak cömert, Allâh’a yakındır, insanlara yakındır, cennete yakındır. Cimri ise Allah’tan uzaktır, insanlardan uzaktır, cehenneme yakındır.” buyurdular.
Allâhü Teâlâ’nın kendisine şu fâni dünyanın imkânlarını verdiği zengin kimse bilmelidir ki mal geçicidir, elindeki mal muhakkak başkasına intikal edecektir. Fayda göreceği mal ancak sâlih amellerde harcayarak âhirete gönderdiğidir. Öyleyse akıllı kişi, dînimizin farz kıldığı mâlî ibâdetleri (sadaka ve zekâtı) yerine getirmelidir ki dünyada güzel bir nâma, âhirette de sevaba nâil olsun. Çünkü cimrilik nasıl insanların düşmanlığına ve kötülemesine sebep ise cömertlik de muhabbete ve övülmeye sebeptir. Malın hayrı, ancak cömertlikle, sözün hayrı da ancak doğrulukla görülür.Hazret-i Ali (kerremallâhü vecheh) şöyle buyurmuştur: “Allâhü Teâlâ sizden her kime mal verirse, onunla akrabasını görüp gözetsin, din kardeşlerini ağırlayarak ikram etsin. Esir düşmüşe, köleye, yolda kalmışa, miskin ve fakîrlere, Allah yolunda cihâd edenlere malından pay ayırsın. Malına daha sonra bir âfet gelirse de buna sabretsin. Böyle yaparsanız dünya ve âhirette şerefli ve cömert olursunuz.”
Hakîkî cömertlik, sahip olduğu maldan Allah rızâsı için vermek ve başkasının malına göz dikmekten kendini korumaktır.
İnsan, yaptığı hayrı başa kakarak zâyi etmemelidir. Hakîki cömertlik, karşılık beklemeden ve başa kakmadan yapılandır.
Selef-i Sâlihîn şöyle derlerdi: İnsandaki en güzel üç haslet şunlardır: Zillete düşmeden vakarlı ve ağırbaşlı olmak. Karşılık beklemeden cömertlik göstermek. Dünyâ için değil de âhiret için yorulmak.
Kaʻbü’l-Ahbâr Hazretleri: “Sevdiğini Allah için seven, sevmediğini Allah için sevmeyen, verdiğini Allah için veren, vermediğine Allah için vermeyen kimsenin îmânı kemâle ermiş demektir” buyurmuştur.
(Ravzatü’l-ukalâ, İbn-i Hıbbân)
Hicrî: 17 Ramazan 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder