31 Mayıs 2019 Cuma

KADİR GECESİ’NİN FAZÎLETİ



قَالَ اللهُ تَعَالَى: اِنَّۤا اَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ( ١ ) وَمَۤا اَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ( ٢ ) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ ( ٣ ). (سورة القدر، ١-٣ )
الله تعالى شويله بويوردى ( مآلا ) :"   محقق كى بز اونى ( قرآن كريمى ) قدير كجه سنده إنديرديك . قدير كجه سنيك نه اولديغونى صنه نه شى بلديردى ؟ قدير كجه سى بيك آيدان دها خيرلى در ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Muhakkak ki biz onu (Kur’ân-ı Kerîm’i) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sana ne şey bildirdi? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”
 (Kadr Sûresi, âyet 1-3)
Hicrî:   26  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   

KADİR GECESİ’NİN FAZÎLETİ

 
Ashâb-ı Kirâm, Allâhü Teâlâ’nın Kadir Gecesi hakkında “Bin aydan hayırlıdır.” meâlindeki Kadr Sûresi’nin 3. âyet-i kerîmesine sevindikleri kadar hiçbir şeye sevinmediler. 
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Ashâbına İsrailoğullarından dört kişiyi anlattı. Bunlar -göz açıp yumuncaya kadar kısa bir zaman dahi Allâh’a âsî olmadan- seksen sene ibâdet etmişlerdi. Resûlullâh’ın (s.a.v.) Ashâbı da bundan dolayı hayret etmişlerdi.
Cebrâil (a.s.) geldi ve: “Yâ Muhammed! Sen ve Ashâbın, bu zâtların göz açıp yumuncaya kadar kısa bir vakitte bile Allâh’a isyan etmeden seksen sene ibâdet etmelerine hayret ettiniz. Allâhü Teâlâ sana bundan hayırlısını indirdi.” dedi ve “İnnâ enzelnâhü fî leyleti’l-kadr... (Biz, onu Kadir Gecesi’nde indirdik) (meâlindeki) âyet-i kerîmesi ile başlayan Kadr Sûresi’ni sonuna kadar okudu. Resûlullah Efendimiz (s.a.v) ve Ashâb-ı Kirâm çok sevindiler.
KADİR GECESİ’NDE NE YAPILIR?
Bu gece dört rekât Kadir Gecesi namazı kılınır:
1’inci rekâtte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,
2’nci rekâtte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı şerîf,
3’üncü rekâtte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,
4’üncü rekâtte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra:
• 1 defa, “Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.”
• 100 “Elem neşrah leke...” sûresi,
• 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,
• 100 defa da Resûlullah Efendimizin Hz. Âişe vâlidemize öğrettiği “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa’fü annî” duâsı okunur ve duâ edilir. Mümkünse, bir de tesbih namazı kılınır. 
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   26  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   


KADİR GECESİ’NİN BAZI HUSÛSİYETLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ يَقُمْ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. (ق)
رسول الله  أفندمز  ( )  ،"  كيم فضيلتنه إنانارق و مكافاتلرنى سادجه الله دان أؤميد أدرك قدير كجه سنى إحيا أدرسه ( دعا أتمك ، نافله نماز قلمق و قرآن كريم اوقومق كبى عبادتلرله كجريرسه ) كجمش كوناحلرى باغشلانر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim fazîletine inanarak ve mükâfâtını sadece Allah’tan ümid ederek Kadir Gecesi’ni ihya ederse (duâ etmek, nâfile namaz kılmak ve Kur’ân-ı Kerîm okumak gibi ibâdetlerle geçirirse) geçmiş günahları bağışlanır.” 
(Müttefekun Aleyh)
Hicrî:   25  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   

KADİR GECESİ’NİN BAZI HUSÛSİYETLERİ

 
Cenâb-ı Hak, bazı kıymetli şeyleri birçok hikmetler için gizlemiştir: Kullarının bütün ibâdet ve tâatlara rağbet etmesi için rızâsını ibâdet ve tâatlarda; büyük-küçük bütün günahlardan kaçınmaları için gadabını günahlarda; bütün isimlerine ta’zîm edilmesi için İsm-i A’zam’ı Kur’ân-ı Kerîm’de; bütün namazların muhâfaza edilmesi, hepsine ehemmiyet verilmesi için salât-ı vüstâyı beş vakit namaz içinde; günün tamamında duâ edilmesi için icâbet saatini, cuma gününde; hiç kimseyi hor ve hakîr görmemek için velî kullarını, insanlar arasında; Ramazan’ın her gecesini ibâdet ve tâatla ihyâ edip daha çok sevap kazansınlar diye de Kadir Gecesi’ni Ramazân-ı şerîf ayı içerisinde gizlemiştir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Kadir Gecesi’nin bâzı alâmetlerini bildirmiştir:
O gece gökyüzü parlak ve bulutsuz, hava latîf olur; soğuk veya sıcak olmaz. O gecenin sabahında güneş, ziyâsız (solgun) olarak doğar. Kadir Gecesi, içerisinde Kur’ân-ı Kerîm indirilen mübârek gecedir. Bu gecede yapılan ibâdet (içinde Kadir Gecesi olmayan) bin ayda yapılan ibâdetten daha hayırlıdır. Peygamberimize (s.a.v.) kendisinden önceki ümmetlerin ömrü gösterildi. Ümmetinin ömürlerini kısa gördü. Bunun üzerine Hz. Allah, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsân etti.
Kadir Gecesi’nde melekler iner: Bu gecenin esrârını görmek üzere inen meleklerden yeryüzü dolup daraldığı için bu geceye darlık mânâsına olan “kadr” ismi verilmiştir. 
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:
“Kadir Gecesi olunca Allâhü Teâlâ, Cebrâil Aleyhisselâm’a emreder. Cebrâil (a.s.) yanlarında yeşil bir sancak bulunan meleklerle yeryüzüne inip sancağı Ka’be-i Muazzama’nın üzerine dikerler. Cebrâil (a.s.) bu gece melekleri teşvik eder. Onlar da her ayakta bulunana, durana, oturana, namaz kılana ve zikredene selâm verir ve onlarla musâfaha eder, yaptıkları duâlara âmîn derler. Bu, fecir vaktine kadar devam eder.”
Bu gece, sabah vaktine kadar selâmettir.
Hicrî:   25  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi