25 Nisan 2019 Perşembe

SİZDEN BİR RESUL GÖNDERDİK


قَالَ اللهُ تَعَالَى: كَمَا اَرْسَلْنَا فِيكُمْ رَسُولًا مِنْكُمْ يَتْلُوا عَلَيْكُمْ اٰيَاتِنَا وَيُزَكِّيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُعَلِّمُكُمْ مَا لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ. (سورة البقرة ، ۱٥۱ )
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )   ."  نته كيم إيحنزده سزدن بر رسول كوندردك ، سزه آيتلريمزى اوقويور ، سزى تزكيه أديور ، سزهكتاب و حكمت اؤكرتيور ، سزه بلمديكنز شيلرى اؤكرتيور ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Nitekim içinizde sizden bir resul gönderdik, size âyetlerimizi okuyor, sizi tezkiye ediyor, size kitab ve hikmet öğretiyor, size bilmediğiniz şeyleri öğretiyor.”
 (Bakara Sûresi, âyet 151)
Hicrî:   15  Şaban   1440  Fazilet Takvimi

SİZDEN BİR RESUL GÖNDERDİK

 
Peygamberimiz (s.a.v.) bütün beşeriyeti hak ve hakîkatten haberdar etmek, insanları maddî ve mânevî güzel hasletlerle süslemek ve kötü hasletlerden korkutmak için Hz. Allah tarafından beşeriyete gönderilen en büyük bir nîmettir. Nitekim Bakara Sûresi’nin 151. âyet-i kerîmesinde bu husus şöyle beyan ediliyor:
Nitekim sizin içinizden, yani İbrahim Aleyhisselam neslinden ve siz insanlar cinsinden güzide bir Resûl gönderdik, buyurulduğu üzere insanoğlunun yine beşer olarak bir peygambere mazhariyeti ne büyük nîmettir. Allâh’ın insanlara gönderdiği resûl, insandan başka diğer mahlûkâttan biri olsa idi, insanlık nâmına büyük bir şeref olmaz ve umum için o kadar istifâdeye şâyân bulunmazdı.
Hem öyle bir resul ki size bizim bir ebedî mûcizemiz olan âyetlerimizi okuyor. Bu âyetlerle birçok ilimler elde edilir, bunlar güzel güzel tilâvet edilir, ibâdetler yapılır, güzel ahlâkın en büyük ve en cemiyetli hasletlerine erilir.
Ve sizi her türlü şirk ve günahtan, insanlık şerefine zarar verecek maddî ve manevî çirkinliklerden, pisliklerden temizleyecek, hakkın temiz, pâk, adâletli bir şâhidi hâline getirecek bir sîrete ve ahlâka sevkediyor.
Hem size kitab ve hikmet öğretiyor. Ümmî iken size kitab ve kitâbet (yazı) belletiyor. Her türlü hikmetleri ihtiva eden hukuk ilmini ve şartlarını, dînî hükümlerin hikmetlerini, yüksek ahlâkı, beşerî işleri, dünyâ ve âhiret ilmini, kâinatta cârî ve hâkim olan kânunları ve bunların tatbik ve icra tarzını, kavlî ve fi’lî sünnetiyle öğretiyor.
Ve size hiç bilmediğiniz, fikir ve nazarla bilmek imkânını bulamayacağınız şeyleri, gayba âit sırları ve âhiret hallerini vahiy ile bilip öğretiyor. Öğretiyor da sizi âlemin üstadı ve cihânın hâkimi olacak ve bütün insanlara örnek olacak bir hâle getiriyor.
“Muhammed Aleyhisselâm, insanlığa ne getirdi?” diye suâl olunacak olursa bu âyet-i kerîmeyi okumak kâfidir. Muhammed Aleyhisselâm’ın peygamberliğinde dünyevî ve uhrevî böyle büyük bir nîmeti tamamlama vardır. 
(Elmalılı, Hak Dîni Kur’ân Dili Tefsiri, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   15  Şaban   1440  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder