25 Nisan 2019 Perşembe

MEZHEB



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِنَّ اللهَ لَا يَجْمَعُ أُمَّتِي (أَوْ قَالَ أُمَّةَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) عَلَى ضَلَالَةٍ وَيَدُ اللهِ مَعَ الْجَمَاعَةِ وَمَنْ شَذَّ شَذَّ إِلَى النَّارِ. (ت)
بيغمبر  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  محقق الله تعالى أمتمى ( ياحود أمتى محمدى بيوردولر ) ضلالت ( سابقلق ) اؤزرنده برلشدرمز . إسلام جماعتى ( أهل سنت وجمعات ) الله تعالى نين محافظه صنده در . كيم إسلام جماعتندان آيرلرسه جهنمه آيرلمش اولور ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ ümmetimi (yahut ümmet-i Muhammed’i buyurdular) dalâlet (sapıklık) üzerinde birleştirmez. İslam cemâati (Ehl-i Sünnet ve Cemâat) Allâhü Teâlâ’nın muhâfazasındadır. Kim İslam cemaatinden ayrılırsa cehenneme ayrılmış olur.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   19  Şaban   1440  Fazilet Takvimi   

MEZHEB

 
Mezheb, büyük din müctehidlerinin edille-i şer’iyyeden çıkardıkları meseleler ve hükümler topluluğudur.
Peygamberimiz (s.a.v.) hayâtta iken Müslümanlar her türlü meselelerini Peygamberimizden, ondan sonra ise Sahâbe-i Kirâm’ın büyüklerinden öğreniyorlardı. Mezheb imamları, dînî meseleleri Sahâbe-i Kirâm’dan ve tâbiînden öğrenmişler ve bunları bir araya toplamışlardır. Âyet-i kerîme, hadîs-i şerîf ve icmâ’da bulunmayan hususlarda da kendi görüşlerini yani ictihadlarını bildirmişler, böylece mezhepler meydana gelmiştir.
İtikatta ve amelde hak mezheb; Ehl-i Sünnet ve Cemâat Mezhebi’dir. Bu da Peygamberimizin ve Ashâbının îtikad (inanç) ve ameli üzere olanların mezhebidir.
Ehl-i Sünnet ve Cemâat Mezhebinin îtikatta imamları ikidir:
İmam Ebû Mansûr Muhammed Mâtürîdî Hazretleri, h. 280 (M. 894) târihinde Türkistan’da, Semerkand şehrinin Mâtürid köyünde doğmuş ve H. 333 (M. 945) tarihinde Semerkand’da vefât etmiştir.
İmam Ebü’l-Hasen Eş’arî Hazretleri, H. 260 (M. 873) tarihinde Basra’da doğmuş, H. 324 (M. 936) tarihinde Bağdat’ta vefat etmiştir.
Ehl-i Sünnet ve Cemâat’in amelde hak mezhebi dörttür:
1- Hanefî Mezhebi: İmamı, İmâm-ı Â’zam Ebû Hanîfe Nu’mân bin Sâbit Hazretleridir. Adı Nu’mân, babasının adı Sâbit’tir. H.80 (M. 699) tarihinde Kûfe’de doğmuş, H.150 (M. 767) târihinde Bağdat’ta vefat etmiştir.
2- Mâlikî Mezhebi: İmamı, İmam Mâlik bin Enes Hazretleridir. H. 93 (M. 711) tarihinde Medîne-i Münevvere’de doğmuş ve H. 179 (M. 795) târihinde yine Medîne-i Münevvere’de vefat etmiştir.
3- Şâfiî Mezhebi: İmamı, İmam Muhammed bin İdrîs-i Şâfiî Hazretleridir. H. 150 (M. 767) târihinde Gazze’de doğmuş, H. 204 (M. 820) tarihinde Mısır’da vefat etmiştir.
4- Hanbelî Mezhebi: İmamı, İmam Ahmed bin Hanbel Hazretleridir. H. 164 (M. 780) tarihinde Bağdat’ta doğmuş, H. 240 (M. 855) tarihinde yine Bağdat’ta vefat etmiştir.
Hicrî:   19  Şaban   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder