12 Nisan 2019 Cuma

ÂHİRET GÜNÜNE ÎMÂN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :مَنْ عَالَ ثَلَاثَ بَنَاتٍ فَأَدَّبَهُنَّ وَزَوَّجَهُنَّ وَأَحْسَنَ إِلَيْهِنَّ فَلَهُ الْجَنَّةُ. (د)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  اوج قز جوجوغونون إعاشه سنى اؤسلنرك اونلرى كوزلجه تربيه أدن ، أولنديرن و ( أولندكدن صكره ده ) اونلره إيلكده بولونان كمسه إيجن جنت واردر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Üç kız çocuğunun iâşesini üstlenerek onları güzelce terbiye eden, evlendiren ve (evlendirdikten sonra da) onlara iyilikte bulunan kimse için cennet vardır.” 
(Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî:   05  Şaban   1440  Fazilet Takvimi

ÂHİRET GÜNÜNE ÎMÂN

 
Îmânın beşinci şartı âhiret gününe inanmaktır. Sûr’un üflenmesi, bütün ölülerin diriltilip kabirlerinden kalkması, amel defterlerinin verilmesi ve mahşer meydanında toplanıp suâl ve hesaba çekilmesi ile mîzân, şefâat, sırat, kevser, cennet ve cehennem gibi âhiret hayâtına âit hususlara inanmaktır.
Âhiret, bu dünyâdan sonraki sonsuz hayâttır. Allâhü Teâlâ, bu dünyayı ve bütün varlıkları geçici bir zaman için yaratmıştır. İsrâfîl Aleyhisselâm’ın birinci sûru üfürmesiyle kıyâmet kopup bütün canlılar ölecek, dünya ve dünya dışındaki her şey yok olacaktır. İkinci sûrun üflenmesi ile de mahlukât yeniden dirilerek hesap vermek için mahşer yerine toplanacaklardır. Mahşerde Allâh’ın huzurunda bütün insanlar ve cinler yaptıklarından hesâba çekilecek, en ince teferruâtına kadar hesap verecekler, haklı, haksızdan hakkını alacaktır. Hesap işi bittikten sonra, iyiler cennete, kötüler cehenneme girecektir. Müminler cennette Cenâb-ı Hakk’ın cemâlini göreceklerdir. Âhirete inanmayan, Allâh’a ve peygambere de inanmamış olur.
ECEL: Ecel, insanın mukadder (Allah tarafından yazılıp kararlaşmış) olan ömrünün nihâyetine denir. Ecel geldiği zaman, ne bir dakika ileri gider ne de bir dakika geri kalır. İnsan her ne sebeple ölürse ölsün, eceli geldiğinde ölmüş olur. 
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neş.)
 
CENNETE NASIL AĞAÇ DİKİLİR?
 
Cennet-i a‘lânın ağaçları, nehirleri ve içinde bulunan ilâhî nîmetlerin tamamı, kulun dünyada işlediği sâlih amellerin neticesi ve meyvesidir.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Mîraç gecesinde İbrâhim Aleyhisselâm ile karşılaştım. Şöyle dedi:
“Yâ Muhammed! Ümmetine benden selam söyle. Cennetin toprağının güzel, suyunun tatlı ve arâzîsinin de düz ve ağaçsız olduğunu, oraya dikilecek fidanın da ‘Sübhânallâhi velhamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber’ (duâsı) olduğunu haber ver.” 
(S. Tirmizî)
Hicrî:   05  Şaban   1440  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder