3 Nisan 2019 Çarşamba

SALEVÂT-I ŞERÎFE MÎZÂNI AĞIRLAŞTIRIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَكْثِرُوا الصَّلَاةَ عَلَىَّ فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ عَلَىَّ مَغْفِرَةٌ لِذُنُوبِكُمْ. (كنز)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ،"  بانه جوق صلوات اوقويونوز . زيرى محقق سزين بانه صلواتنز ، كونحلرينزين مغفرتنه وسيله اولور ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bana çok salevât okuyunuz. Zîra muhakkak sizin bana salevâtınız, günahlarınızın mağfiretine vesîle olur.” 
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   27  Recep   1440  Fazilet Takvimi 

SALEVÂT-I ŞERÎFE MÎZÂNI AĞIRLAŞTIRIR

İmâm Kuşeyrî (rahimehullah) şöyle nakletti: Bir müminin kıyâmet günü mîzanda sevapları hafif gelir. Bu sırada Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) parmak ucu kadar (küçük) bir kâğıt çıkarır. Onu, sevaplarının bulunduğu mîzânın sağ kefesine koydurur. Müminin sevapları onunla ağır gelir. Bu mümin sevinçli bir hâlde:
“Anam babam sana fedâ olsun, ne güzel yüzün, ne güzel ahlâkın var, sen kimsin?” diye sorar.
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurur ki:
“Ben senin Peygamberin Muhammed’im. Şu sevaplarını ağırlaştıran da bana getirmiş olduğun salevât-ı şerîfelerindir. En muhtaç olduğun zamanda onların mükâfâtını sana ulaştırdım.” 
(Tefsîr-i Mefâtîhu’l-Gayb, F. Râzî)
ORUÇ
Oruç, ibadet niyetiyle imsak vaktinden güneş batıncaya kadar hiçbir şey yememek, içmemek ve cinsî münâsebette bulunmamaktır.
Orucun Farzları: 1- Niyet etmek. 2- Niyette orucun ilk ve son vaktini bilmek. 3- İmsaktan itibaren güneş batıncaya kadar, orucu bozan şeylerden kendini tutmaktır. Oruca başlama zamanına “imsak”, orucu açmaya da “iftâr” denir.
Orucun Kısımları: Oruç altı kısımdır:
1- Farz Oruç: Ramazan orucunun edâ ve kazâsı ve keffâret orucu.
2- Vâcip Oruç: Bozulan nâfile orucun kazâsı ve adak orucu.
3- Sünnet Oruç: Muharrem ayının 9. günüyle beraber Âşûrâ günü yani 10. günü tutulan oruçtur.
4- Mendûp Oruç: Her aydan tutulan 3 gün oruç. O üç günün “eyyâm-ı biyz” yani her kamerî ayın 13, 14 ve 15. günleri olması da mendûptur.
5- Nâfile Oruç: Bu oruçlardan başka mekrûh olmayan oruçlar nâfiledir.
6- Mekrûh Oruç: Yalnız Âşûrâ gününde tutulan oruçtur. Ramazan bayramının birinci, kurban bayramının 1, 2, 3 ve 4. günleri oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. 
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   27  Recep   1440  Fazilet Takvimi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder