6 Mart 2013 Çarşamba

RESÛLULLAH’IN (S.A.V.) VEDÂ HUTBESİNDEN





Ayeti Kerime meali:  “…Eğer ona (Peygambere) itâat ederseniz hidâyete erersiniz. Resûlün üzerindeki ise ancak açık bir tebliğdir.” (Nûr Sûresi, âyet 54)
Hicrî: 24 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim

RESÛLULLAH’IN (S.A.V.) VEDÂ HUTBESİNDEN


“Ey İnsanlar! Dinleyiniz, anlayınız; biliniz ki, Müslümanlar hep birbirinin kardeşidir.

Sizden kimse din kardeşini aldatmasın, ona ihânet etmesin, gıybet etmesin.
Hiçbir kimseye kardeşinin malı helâl olmaz, meğer ki gönül rızasıyla vermiş ola.
Sakın nefislerinize zulmetmeyiniz!

“İnsanlar, İslâm nazarında hep müsavîdir, denktir. Hepsi Hz. Âdem ve Havvâ’dandır, ne arabın aceme (arap olmayana), ne de acemin araba üstünlüğü vardır. Üstünlük ancak takvâ iledir.”

Ey İnsanlar! Hanımlarınıza iyi muamelede bulunmanızı tavsiye ederim. Onlar Allâh’ın size emânetidirler. Kadınlarınızın üstünde sizin hakkınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Onlar sizin hukukunuza riâyet etmelidir. Siz de onlara güzel muamele yapmalısınız. 

Ey İnsanlar! Ben size lâzım olan dinî hükümleri tebliğ ettim ve size bir şey bıraktım ki, ona sarıldıkça hiçbir vakit dalâlette kalmazsınız; o da Allâh’ın kitabıyla Peygamberi’nin sünnetidir.”

“Ey İnsanlar! Kıyâmet gününde 'Muhammed aleyhisselâm size risâletini tebliğ etti mi?' diye sorulur, o vakit siz ne cevap verirsiniz?” diye sordu. Onlar da;

“Evet, tebliğ etti, diye şahâdet ederiz!" dediler. Bunun üzerine üç defa “Şâhit ol Allâh’ım!” dedi.
O gün akşamüstü “el-yevme ekmeltü leküm” âyet-i kerîmesi nazil oldu ki, “...Bugün sizin için dininizi ikmal ettim; kemâle erdirdim ve size din olarak islâm(dinine) razı oldum...” meâlindedir. (Mâide sûresi, âyet 3)

Bu âyet-i kerîme; İslâm dininin en mükemmel ve en son ilâhî din olduğunu gösteriyor, bu din sayesinde müslümanlara en büyük ilâhî nimetlerin tamamıyla ihsan buyurulmuş olduğunu müjdeliyor. İslâm dininden başka Hakk'ın râzı olduğu, kabul ettiği başka bir din olmadığını da açıkça beyan buyuruyor. 
Hicrî: 24 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim




“Kim mescidden (insanlara) eziyet veren şeyi çıkarırsa, Allâhü Teâlâ, onun için cennette bir köşk inşâ eder.” (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 30 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN VEDA HUTBESİNDEN


Peygamber-i Âlî-şân Efendimizin vedâ haccında Mina mevkiinde okuduğu hutbesinden:

“Ey İnsanlar! Her birinizin canı, malı diğerine haramdır. (Yani bunlara haksız yere tecavüz olunamaz). Kıyâmet gününde Rabb’inizin huzuruna çıkacaksınız. O da amellerinizden soracak ve amellerinize göre karşılığını verecektir. Sakın benden sonra gayr-i müslimler gibi ayrılarak birbirinizin boynunu vurmayınız!

Ey cemâat! Haccın menâsikini, âdâb ve erkânını benden öğreniniz! Bilmem amma, belki bundan sonra benimle bir daha burada buluşamazsınız!”

Fahr-i Kâinat aleyhisselâm Efendimiz bu son haccını Mekke-i Mükerreme'de on gün içinde bitirdi, oradaki Müslümanlar ile vedalaştı. Medîne-i Münevvere'ye avdet buyurdu. Bu cihetle bu hacca Vedâ Haccı denilmiştir.
Hicrî: 30 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder