14 Mart 2013 Perşembe

İlim Öğrenmenin Adabından: SUAL SORMAK



Hadîs-i Şerîf, :  “Din kardeşi kendisine bir şey anlattığı zaman diğer kardeşin sükût etmesi (dinlemesi) mürüvvetten (hukuka riâyet ve ahlaktan)dır.” (Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî: 2 Cemâziyelevvel 1434   •Fazilet Takvim

İlim Öğrenmenin Adabından: SUAL SORMAK


Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) bir mecliste huzurunda bulunanlara nasihatta bulunduğu sırada bir ârâbî gelip “Kıyamet ne zaman?” diye sordu. Resûlullah (sözünü kesmeyip) konuşmasına devam buyurdu. Oradakilerin kimi “Resûlullah ârâbînin ne dediğini işitti, ama suâlinden hoşlanmadı.”; kimi de “Belki işitmedi.” dedi. Resûlullah (s.a.v.) nasihatını bitirdikten sonra
“O kıyameti soran nerede?” diye sordu. Ârâbî,
“İşte benim, yâ Resûlallah!” dedi. Bunun üzerine
“Emânet zayi edildi mi, kıyameti bekle,” buyurdular. Ârâbî 'Emâneti zayi etmek nasıl olur?' diye sorunca Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “İş ehil olmayan birine verildi mi, kıyameti bekleyin” buyurdu.

İmâm-ı Buhârî Hazretleri bu hadîs-i şerîfi Sahih’inde, ilimle alâkalı kısımda da zikretmiştir. Bu hadîsi şerh eden âlimler, buradan hoca ile talebesi arasındaki münasebetlerin nasıl olması gerektiğine dair bazı hükümler çıkarmışlardır. Buhârî şârihlerinden Umdetü'l-kârî müellifi Aynî (rh.) şu hükümleri zikretmiştir:

Hocanın talebesine ilim öğretmesi vacibtir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Sual soran nerede” buyurarak onun sorusuna cevap vermiştir.

Hocası meşgul iken talebe sual sormamalıdır.  Önce gelen kimselerin hakkına tecavüz etmemek için sonradan gelenin, hocanın sözünü kesmeden tamamlamasını beklemesi gerekir.

Hoca, sorduğu sual ile kendisine cefa etse veya cahillik etse bile talebeye karşı yumuşaklıkla muamele etmelidir.

Talebe anlamadığı yerde hocasına müracaat edebilmelidir.

Hoca, daha önce sual sorana diğerlerinden önce cevap vermelidir.

BEYİT:

Etme âr öğren, oku ehlinden
Her şeyin ilmi güzel cehlinden.
Hicrî: 2 Cemâziyelevvel 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder