7 Mart 2013 Perşembe

PEYGAMBER EFENDİMİZİN (S.A.V.) MEDİNE’DE ON YILI



Hadîs-i Şerîf,:  “Kim Medîne-i Münevvere’nin sıkıntılarına sabrederse ben ona kıyâmet günü şefâatçi ve şâhit olurum.” (Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 25 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim

EFENDİMİZİN (S.A.V.) MEDİNE’DE ON YILI


1. sene: Allâhü Teâlâ cihâdı farz kıldı, ezan okunmaya başlandı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Âişe ile evlendi.

2. sene: Kıble Kabe’ye çevrildi; zekât, fitre, oruç, farz, bayram namazı ve kurban vacib kılındı. Hz. Ali, Hz. Fâtıma ile evlendi. Bedir, Buvât, Zi'l-aşîra, Benî Kaynuka' ve Sevîk gazveleri (harbleri) yapıldı.

3. sene: Şarap haram kılındı, Hz. Hasan doğdu, Uhud harbi ve Hamrâü'l-esed gazveleri yapıldı.

4. sene: Benî Nadîr harbi yapıldı, Hz. Hüseyin doğdu, teyemmüm ve seferde (yolculukta) iken namaz kısaltma âyeti nâzil oldu.

5. sene: Hendek, Dûmetü'l-cendel, Benî Mustalık ve Benî Kurayza harbleri yapıldı.

6. sene: Hudeybiye sulhu ve Bîatü'r-rıdvan yapıldı. Benî Lıhyân ve Gâbe harbleri yapıldı.

7. sene: Kaza umresi yapıldı, Hayber harbi yapıldı. Ebû Hüreyre (r.a.) Müslüman oldu, hükümdarlara elçiler gönderildi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) mektuplarını mühürlemek için bir mühür yaptırdı. Ehlî eşeklerin etleri ve Mut'a nikâhı haram kılındı.

8. sene: Mekke-i Mükerreme fetholundu, Beytullâh (Ka'be) putlardan temizlendi, Huneyn ve Tâif harbleri yapıldı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) minber yaptırıp üzerinde hutbe okudu.

9. sene: Tebük harbi oldu. Resûlullah münafıkların yaptığı Mescid-i Dırar’ı yıktırdı.

10. sene: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) veda haccını yaptı, Medine'ye döndü.

On birinci senenin Safer ayının sonlarında hastalandı; humma ve baş ağrısı ârız oldu. En son hutbesinde Hz. Ebû Bekr'in halifeliğine işaret buyurdu. Hz. Ebû Bekr’in kapısı hariç mescide açılan bütün kapıların kapatılmasını emretti. Sonra da Hz. Ebû Bekr’e imamlık yapmasını emrederek açıkça onun halifeliğini bildirdi.
Bu sırada Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hastalığı daha da şiddetlendi ve nihayet hicretin 11. senesi 12 Rebîulevvel pazartesi günü 63 yaşında Habib Habîbine kavuştu, Çarşamba akşamı defnedildi. Aleyhissalatü vesselam. Allâhü Teâlâ şefâatlerine mazhar kılsın. 
Hicrî: 25 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder