28 Mart 2013 Perşembe

İLİM KİME ÖĞRETİLİR



Hadîs-i Şerîf, :  Bir kimse Resûlüllah’a (s.a.v.) İnsanların en şerlisi kimdir?’ diye sordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) İnsanların en şerlisi ömrü uzun ve ameli kötü olandır.’ buyurdular. (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizi)
Hicrî: 16 Cemâziyelevvel 1434   •Fazilet Takvim

İLİM KİME ÖĞRETİLİR


Cehalet; (bilgisizlik) hastalığı dört kısımdır. Bunlardan ancak birisinin tedavisi mümkündür.

1- Sual ve itirazlarını karşısındakini çekememezlikten ve kinlerinden yaparlar. Bunların tedavisi mümkün değildir. Ona ne kadar açık ve güzel cevap versen, onun ancak düşmanlığı ve hasedi artar. Yapılacak en doğru şey böylelerine cevap vermemek, onlardan yüz çevirip hastalıklarıyla baş başa bırakmaktır.


Âyet-i kerîmede;     فَأَعْرِضْ عَن مَّن تَوَلَّى عَن ذِكْرِنَا وَلَمْ يُرِدْ إِلَّا الْحَيَاةَ الدُّنْيَ 
“Ancak dünya hayatını isteyip bizim zikrimizden yüz çeviren kimseden sen de yüz çevir.” (Necm sûresi, âyet 29) buyrulmuştur.

2- Sual ve itirazlarını ahmaklığından yapanlardır. Tedavisi mümkün değildir. Nitekim Îsâ (a.s.) “Ben ölüleri dirilttim, fakat ahmak kimseyi tedavi etmekten aciz kaldım.” buyurmuştur.

3- Gerçeği arayan kişidir. Büyüklerin sözlerini anlayamadığı zaman kusuru kendinde görür. Sorularını da faydalanmak için sorar. Ne yazık ki bu hakikatleri anlamasına (aklı zayıf olduğundan) imkân yoktur. Bir fayda sağlamayacağı için vakit harcamaya değmez.

4- Tedavisi mümkün olan hastalıktır. Bu hakikati arayan akıllı ve anlayışlı kişidir. Haset, öfke, ihtiras sahibi değildir. Dünya mal ve rütbelerine körü körüne bağlı olmayıp doğru yolu aramaktadır. Sual ve itirazları karşısındakini denemek için hased ve inad için değildir. Tenkid için de değildir. İşte bunun suallerini cevaplamak lazımdır ve bir borçtur.

Hazret-i Üftade'nin (k.s.) türbesindeki bir levhada şu beyit yazılıdır:

Huzu'l-ilme min efvâhi'r-ricâl
Bi-kalbin lâ bi aklin zî-cidâl

Yani:
 İlmi, ilim ehlinin ağzından kalbinizle alınız, cidalci (mücadeleci) akıl ile değil.

KELAM-I KİBAR:

Dünya ve âhiret saâdeti; dostlara samimi, düşmanlara kibar davranmaktadır. 
(Şeyh Abdurrahim)
Hicrî: 16 Cemâziyelevvel 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder